Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Ρέγκλινγκ: Μπορεί να χρειαστεί νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Ρέγκλινγκ: Μπορεί να χρειαστεί νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό

Ρέγκλινγκ: Μπορεί να χρειαστεί νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο συνταξιοδοτικό σύστημα αφήνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί να γίνει ισχυρότερος ο μηχανισμός για συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως δηλώνει ο Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο capital.gr, μπορεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να πιστεύουν ότι η υπάρχουσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα έχει θετικό αντίκτυπο «αλλά φυσικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες μεταρρύθμισης όπως και σε πολλές άλλες χώρες».
Όσον αφορά το χρέος ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα μέτρα «δεν θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος» προσθέτοντας ότι «στο τέλος του προγράμματος θα αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά. Θα έχουμε τότε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, έτσι πρέπει να περιμένουμε άλλον ενάμιση χρόνο, και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε». Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δε, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε ερώτηση για τη διαφορά ανάμεσα σε ευρωπαίους και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι «το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να το χειριστεί αυτό (σ.σ. το θέμα της επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων)». «Είχαμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο - αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες» προσθέτει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ερωτηθείς για τις εκκρεμότητες όσον αφορά τη β΄ αξιολόγηση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας κόστους, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η άρση των εμποδίων στις επενδύσεις αλλά και η τοποθέτηση της διοίκησης τους Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει ότι «η πρόοδος είναι σαφής, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι».
Χαρακτηρίζει, τέλος, «πολύ δαπανηρό επεισόδιο» την έλλειψη πολιτική σταθερότητας στην Ελλάδα το 2015 προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει επανάληψη του ίδιου σκηνικού γιατί «ο πρωθυπουργός Τσίπρας πήρε μια πολύ διαφορετική εντολή, όταν εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως το βλέπω, έλαβε την εντολή να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».
ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5%

Νέο τελεσίγραφο από το ΔΝΤ - Πάρτε σκληρά μέτρα

Νέο τελεσίγραφο από το ΔΝΤ - Πάρτε σκληρά μέτρα

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Εν αναμονή νέου γύρου συνομιλιών κυβέρνησης ? θεσμών στην Αθήνα, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ έστειλε χθες νέο τελεσίγραφο, ξεκαθαρίζοντας πως εάν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν και οι Έλληνες δεχθούν στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και υποστηρίζοντας πως δεν είναι το ΔΝΤ εκείνο που ζητά πρόσθετη λιτότητα.
Δεν υπάρχει ακόμη κοινή βάση, ως προς το ποιο ακριβώς πρέπει να είναι το μεσοπρόθεσμο διάστημα που θα είναι σε ισχύ ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δήλωνε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως το Βερολίνο προσβλέπει στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά η σχετική απόφαση πρέπει να αναμένεται το 2017.
Χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις αποφεύγοντας να διευκρινίσει το πότε θα επιστρέψει η κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα, έστειλε νέο μήνυμα προς το Βερολίνο και την Αθήνα. Δεν είναι το ΔΝΤ εκείνο που επιθυμεί λιτότητα, ούτε και πλεονάσματα της τάξης του 3,5% δήλωσε, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν διαφωνίες εντός του ΔΝΤ για τη στάση του Ταμείου. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, το εισιτήριο για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μέτρα της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ, αφού το Ταμείο θεωρεί πως δεν βγαίνει ο στόχος του 3,5%, και τα οποία δεν προτίθεται να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Νέο τελεσίγραφο από το ΔΝΤ - Πάρτε σκληρά μέτρα
Σύμφωνα με τον κ. Ράις, που επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι επιλογή του Ταμείου, «οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ESM είναι συμβατές μόνον με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ». Όπως είπε, θέλουμε πρόγραμμα που να βασίζεται σε πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, που είναι στόχος ρεαλιστικός και δεν ζητάμε λιτότητα και το Ταμείο προτιμά το στόχο του 1,5% διότι περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες. «Θέλουμε μια λύση για το χρέος που να σχετίζεται με αυτό το στόχο. Το περιεχόμενο του προγράμματος του ESM είναι θέμα της Ελλάδος και των Ευρωπαίων» δήλωσε.
Η έκθεση βιωσιμότητας 
Το Ταμείο αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) που πρόκειται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, εκτός απροόπτου, τον Ιανουάριο. «Εφόσον Έλληνες και Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα στόχο 3,5% τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιόπιστα μέτρα» τόνισε ο κ. Ράις και προειδοποίησε πως για να συμμετάσχει το Ταμείο, χρηματοδοτικά πρέπει το πρόγραμμα να βασίζεται σε αξιόπιστους στόχους και πολιτικές». Σχετικά πάντως με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου, ο κ. Ράις έσπευσε να τονίσει πως σε κάθε πρόγραμμα γίνονται διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί κατέχονται με διαφορετικές απόψεις οι οποίες συζητούνται και τελικά επιτυγχάνεται συμφωνία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα της Bild που κάνει λόγο για νέα αναταραχή στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκ. Μέρκελ καθώς εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επισήμανε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να προσβλέπει στη συμμετοχή.
Παραδέχθηκε ότι η διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο και «υπό αυτή την έννοια δεν θα έχουμε αυτή την απόφαση μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά μετατίθεται την επομένη, ενώ επίσης παραδέχθηκε πως στο Eurogroup, δεν βρέθηκε κοινή βάση παρονομαστής όσον αφορά τη διάρκεια της μεσοπρόθεσμης περιόδου, που θα ισχύσουν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαράβατος όρος για τη Γερμανία και για ορισμένες άλλες χώρες, αφού η συμμετοχή του ήταν η εγγύηση που παρασχέθηκε στους βουλευτές των κυβερνήσεων τους για να στηρίξουν τη διάθεση τρίτου Μνημονίου προς την Ελλάδα.
Θέλουμε 1,5% πλεόνασμα
Οπως τόνισε ο Τζ. Ράις το Ταμείο θέλει ένα πρόγραμμα που να βασίζεται σε πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, που είναι στόχος ρεαλιστικός και δεν ζητάμε λιτότητα και το Ταμείο προτιμά το στόχο του 1,5% διότι περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες. «Θέλουμε μια λύση για το χρέος που να σχετίζεται με αυτό το στόχο. Το περιεχόμενο του προγράμματος του ESM είναι θέμα της Ελλάδος και των Ευρωπαίων».
Απαράβατος όρος
Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαράβατος όρος για τη Γερμανία και για ορισμένες άλλες χώρες, αφού η συμμετοχή του ήταν η εγγύηση που παρασχέθηκε στους βουλευτές των κυβερνήσεων τους για να στηρίξουν τη διάθεση τρίτου Μνημονίου προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: