Του Σπύρου Δημητρέλη
Για άλλον έναν μήνα τα φορολογικά έσοδα και γενικά τα έσοδα του προϋπολογισμού κινήθηκαν καλύτερα από τις προβλέψεις. Και ο Νοέμβριος εμφάνισε ικανοποιητική πορεία με αποτέλεσμα όλα να δείχνουν πλέον ότι στο σύνολο του έτους ο στόχος για τα κρατικά έσοδα θα εκπληρωθεί επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο να αξιοποιήσει τη σχετική επίδοση ως επιχείρημα για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Νοέμβριο οι καθαρές εισπράξεις του δημοσίου ανήλθαν στα 4,544 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για καθαρά έσοδα ύψους 4,474 δισ. ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε μια υπέρβαση της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σε επίπεδο 11μήνου, ωστόσο, η υπέρβαση είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν στα 44,585 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για καθαρά έσοδα ύψους 42,145 δισ. ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή μια υπέρβαση της τάξης των 2,44 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερκάλυψη των στόχων για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων. Η πρώτη και εύκολη ερμηνεία για αυτήν την υπέρβαση είναι ότι αποδίδουν οι σαρωτικοί φόροι που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία. Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια. Υπάρχει και η άλλη μισή που αφορά στους αθέατους παράγοντες αύξησης των φορολογικών εσόδων. Ποιοι είναι αυτοί; Όπως σημειώνουν έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται:
- στο γεγονός ότι πλέον γίνονται μαζικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με νέες φορολογικές τους οφειλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που συμψηφίζονται με δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
- στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων που έχει προκαλέσει ο φόβος των φορολογούμενων για την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Με δεδομένο ότι η καθυστέρηση εξόφλησης νέων φορολογικών οφειλών οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης, οι φορολογούμενοι σπεύδουν να είναι συνεπείς προκειμένου να διατηρήσουν τη ρύθμιση.
- στη μαζική πληρωμή φόρων με πιστωτικές κάρτες. Πολλοί φορολογούμενοι κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων για πληρωμές φόρων που προσφέρουν οι τράπεζες. Το δημόσιο εισπράττει το σύνολο του ποσού αλλά οι φορολογούμενοι πληρώνουν σε δόσεις μετατρέποντας την οφειλή τους προς την εφορία σε οφειλή προς τράπεζα.