Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Αισιοδοξία Μοσκοβισί και Σαπέν για συμφωνία– Σκληρή στάση από τον Σόιμπλε – ΒΙΝΤΕΟ

Αισιοδοξία Μοσκοβισί και Σαπέν για συμφωνία– Σκληρή στάση από τον Σόιμπλε – ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 05/12/2016 - 12:13
Τελευταία δημοσίευση: 12:13Οικονομία
Αισιοδοξία Μοσκοβισί και Σαπέν για συμφωνία– Σκληρή στάση από τον Σόιμπλε – ΒΙΝΤΕΟ
Την αισιοδοξία τους για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup εξέφρασαν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ τη σημασία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες δήλωσαν:
Αισιόδοξος για πρόοδο στο Εurogroup o Mοσκοβισί
«Πιστεύω ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει τόσο μεγάλες προσπάθειες, οι εταίροι της, οι πιστωτές πρέπει να πλαισιώσουν αυτές τις προσπάθειες αποτελεσματικά» σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Καταρχάς θα εξετάσουμε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια τεχνική συμφωνία, έχουν γίνει πολύ σημαντικές πρόοδοι σ' αυτό τον τομέα» πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:
Σκληρή στάση Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών - ΒΙΝΤΕΟ
«Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να εφαρμοστούν», συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.
Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Θα πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος», τόνισε ο Σόιμπλε.
Συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους βλέπει ο Σαπέν – ΒΙΝΤΕΟ
«Νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα μία συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Θα μιλήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προόδους, Είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει πραγματοποιήσει τις  μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα και αυτό δεν αφορά μόνο τον δημοσιονομικό τομέα», σχολίασε ο Μισέλ Σαπέν.
«Η Ελλάδα αφού σέβεται τις δεσμεύσεις της, πρέπει και η Ευρώπη να το κάνει. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να ελαφρύνουμε το χρέος. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία ως προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, μετά θα πρέπει να συνεχίσουμε  να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα του χρέους. Υπάρχουν βέβαια αντιφάσεις και κάποιες συγκρούσεις μεταξύ των μεν και των δε, αλλά νομίζω ότι είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε κάτι θετικό σήμερα», τόνισε ο Σαπέν.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την Ελλάδα και είναι μέλος της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Δείτε το απόσπασμα:
Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους
"Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας", δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.
Υπ. Οικονομικών Λουξεμβούργου: Θα εργασθούμε σκληρά για μία απόφαση για το χρέος
«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά για αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.
Διαβάστε επίσης:

Πετρόπουλος: Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους

Αισιόδοξος για πρόοδο στο Εurogroup o Mοσκοβισί - ΒΙΝΤΕΟ


Το Eurogroup δεν συζητά δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018, σκληρή γραμμή από Σόιμπλε

Το Eurogroup δεν συζητά δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018, σκληρή γραμμή από Σόιμπλε

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τα μέτρα μετά το 2018 δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ Ελλάδας και δανειστών διευκρίνισε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος διαψεύδοντας τις συζητήσεις των προηγουμένων ημερών για την ανάγκη, αλλά και για την υποτιθέμενη απαίτηση, λήψης μέτρων για το 2019 και το 2020 ξεκαθάρισε ότι στην πολιτική εντολή του Eurogroup δεν βρίσκεται η συζήτηση δημοσιονομικών μέτρων πέραν των χρονικών ορίων του προγράμματος το οποίο λήγει το 2018, σύμφωνα με το Real.gr.

«Προφανώς και αυτά δεν είναι μέσα στη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος είχε κληθεί να διευκρινίσει αν μέσα στα λίγα σημεία τα οποία απαιτούνται, όπως ο ίδιος είχε πει, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα βρίσκεται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και το 2020.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως έχει επιτευχθεί πολύ μεγάλη πρόοδος την οποία και το Eurogroup θα καταγράψει και πως απόψε όλα αυτά θα ζητηθούν μαζί με την πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Ξεκαθαρίζοντας πως η Ε.Ε. θα είναι πλέον έτοιμη και θα αναμένει την Ελλάδα να ετοιμαστεί.

Με τον Επίτροπο συμφωνεί κα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση πραγματοποίησε παρόμοια δήλωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ αποσυνδέουν πλήρως την ελληνική υπόθεση από το ιταλικό δημοψήφισμα για το οποίο ξεκαθαρίζουν ότι ήταν μία αυστηρά εσωτερική υπόθεση χωρίς ευρωπαϊκό διακύβευμα.

Σόιμπλε: Σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος σημειώνοντας πως η Ιταλία είναι έμπειρη πια σε τέτοιου είδους πολιτικές καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν ανησυχεί για άνοδο του λαϊκισμού στη χώρα ή στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως «είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας. Έχω ήδη συνομιλήσει με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν (σ.σ. Ιταλός Υπουργός Οικονομίας) και του υπογράμμισα το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση».
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: