Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΖΗΤA ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ «Μνημόνιο» στους υπουργούς επιβάλλει ο Γ. Χουλιαράκης

ΖΗΤA ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ

«Μνημόνιο» στους υπουργούς επιβάλλει ο Γ. Χουλιαράκης

«Μνημόνιο» στους υπουργούς επιβάλλει ο Γ. Χουλιαράκης
Της Μαρίας Βουργάνα
Το δικό του «Mνημόνιο» επιβάλλει στους υπουργούς της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Με εγκύκλιο, που απέστειλε σε όλα τα υπουργεία αφού δίνει οδηγίες για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017, τους καλεί να συνυπογράψουν ένα τετρασέλιδο «Μνημόνιο Συνεργασίας» ώστε να εκτελεστεί πιστά βάσει των δημοσιονομικών στόχων ο προϋπολογισμός του 2017, ένα έτος που χαρακτηρίζει ως «ορόσημο» για την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο οι υπουργοί δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν την παραμικρή υποχρέωση, αν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση και την κάλυψη της οποιασδήποτε ανάγκης.
Ο κ. Χουλιαράκης ζητά παράλληλα από κάθε υπουργό να δεσμευθεί ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή παρεκκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το «μνημόνιο Χουλιαράκη», όλοι οι υπουργοί, καλούνται να υπογράψουν πως:
[1] Θα εφαρμόζουν «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους».
[2] Θα λειτουργούν εσωτερικά συστήματα και μηχανισμοί παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
[3] Δεν θα αναλάβουν υποχρέωση αν δεν εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα χρήματα για την κάλυψή της.
[4] Θα υπογράψουν μνημόνια με τους εποπτευόμενους φορείς για τη λήψη κάθε πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, όπως η μείωση των εξόδων του φορέα, σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.
[5] Θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων γενικής κυβέρνησης.
Επίσης ο κ. Χουλιαράκης καταρτίζει ένα αναλυτικό «εξοδολόγιο» (spending report), όπου θα καταγράφονται οι δαπάνες κάθε υπουργείου, φορέα κ.τ.λ., αισιοδοξώντας ότι μέσω αυτής της διαδικασίας, θα έρθουν στην επιφάνεια πεδία στα οποία μπορεί να εφαρμοστούν νέα μέτρα εξοικονόμησης, ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 1,75% του ΑΕΠ.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 11μηνο Ιανουαρίου • Νοεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 7,416 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 3,863 δισ. ευρώ τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην υπεραπόδοση κατά 1,5 δισ. ευρώ που παρατηρείται στο σκέλος των εσόδων και την υπερσυγκάτηση κατά 2,373 δισ. ευρώ των δαπανών. Εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα ο προϋπολογισμός να εμφανίζει και πλεονασματικό ισοζύγιο 2,023 δισ. ευρώ. Βέβαια, την ίδια ώρα κάτω από το στόχο βρίσκονται οι επιστροφές φόρων, ενώ οι πληρωμές του Δημοσίου είναι κατά 1,29 δισ. ευρώ λιγότερες από τον σχεδιασμό. Οι αυξημένοι φόροι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι μαζικές εφάπαξ πληρωμές τους φετινού ΕΝΦΙΑ αλλά και οι αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ εξαιτίας των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα έφεραν στα δημόσια ταμεία επιπλέον φορολογικά έσοδα κατά 1,477 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου • Νοεμβρίου:
[1] Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,942 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,501 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2016.
[2] Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 44,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,447 εκατ. ευρώ ή 3,3% έναντι του στόχου.
Πάνω από το στόχο βρέθηκαν οι εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
• Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 144 εκατ. ευρώ.
• Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 423 εκατ. ευρώ.
• Άμεσοι Φόροι ΠΟΕ κατά 40 εκατ. ευρώ.
• Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 71 εκατ. ευρώ.
• ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 15 εκατ. ευρώ.
• ΦΠΑ καπνού κατά 46 εκατ. ευρώ.
• ΦΠΑ λοιπών κατά 176 εκατ. ευρώ.
• Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 133 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα κάτω από το στόχο βρέθηκαν οι:
• Φόροι στην περιουσία κατά 29 εκατ. ευρώ.
• ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 34 εκατ. ευρώ.
• Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 28 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 29 εκατ. ευρώ.
[3] Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,681 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,882 δισ. ευρώ).
[4] Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,290 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,133 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 563 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,577 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 527 εκατ. ευρώ.
[5] Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 45,919 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,373 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (48,292 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,442 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,29 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 846 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 3,476 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 1,084 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: