Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Δάνεια έως 6.000 ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων

Δάνεια έως 6.000 ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων

Δάνεια έως 6.000 ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων

Η χορήγηση μικρών δανείων «έκτακτης ανάγκης» σε δημοσίου υπαλλήλους σχεδιάζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο, που βρίσκεται στα σκαριά, προβλέπεται η παροχή δανείων 4.000 – 6.000 ευρώ, εν είδη προκαταβολή μισθού, προς δημοσίου υπαλλήλους που θα αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες μικροχρηματοδότησης.
Το ύψος του ποσού δανειοδότησης θα βρίσκεται σε συνάρτηση με το ύψος του μισθού του κάθε δικαιούχου.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, τα δάνεια θα δίνονται με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής, προκειμένου η αποπληρωμή τους να εξασφαλίζεται χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση των δανειοληπτών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει ο καθορισμός των οικονομικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα επιτρέπεται τόσο η χορήγηση δανείων όσο και ο καθορισμός του αριθμού των δικαιούχων.
Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί μέρος των πλεονασμάτων που διαθέτει και που ανέρχονται στα 140 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στόχος είναι να καλυφθούν ανάγκες που θα προκύψουν σε δημοσίους υπαλλήλους που θα αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο και σοβαρό πρόβλημα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Έθνος, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δανειοληπτών για ένταξη σε νέες ρυθμίσεις δανείων στεγαστικού τομέα που έχουν ληφθεί από το Ταμείο.
Η ρύθμιση που έχει αναδρομική ισχύ από 1/7/2016 για όλες τις αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31/3/2017 και περιλαμβάνει τρία διαδοχικά στάδια, που θα ακολουθούνται κατά σειρά, μέχρι να επιτευχθεί το ποσό της δόσης που μπορεί να αποπληρώνει κάθε δανειολήπτης με βάση το καθαρό ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα.
Τα στάδια περιλαμβάνουν την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου και του διαχωρισμού του δανείου σε δύο τμήματα ώστε το ένα τμήμα να εξοφλείται κανονικά και το δεύτερο να εξυπηρετείται μέσα σε συμφωνημένο χρονικό διάστημα.
Το Ταμείο εκτιμά ότι με τη νέα πολιτική που θα αφορά σε περίπου 48% των δανείων (περίπου 65.000 από τα 135.000) θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου σε ποσοστό 2,1% ενώ στο 1/3 θα υπάρξει και «πάγωμα» μέρους του κεφαλαίου.
Για το υπόλοιπο 52% των δανείων που δεν εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου, που για το τρέχον εξάμηνο προσδιορίζεται στο 1%.
Η δόση θα προσδιορίζεται βάσει του καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος (ΚΕΟΕ), που θεωρείται το ποσό που μένει στην οικογένεια του δανειολήπτη μετά την αφαίρεση των αναλογούντων φόρων, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, ποσού 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, καθώς και του ποσού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας υπόχρεου / συζύγου μέχρι 1.000 ευρώ για όλη την οικογένεια.
4.30\",4 |𰎫

Δεν υπάρχουν σχόλια: