Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΑΥΞΗΣΗ 60% ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ 2016 Ρεκόρ συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα τα Χριστούγεννα

ΑΥΞΗΣΗ 60% ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ 2016

Ρεκόρ συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα τα Χριστούγεννα

Ρεκόρ συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα τα Χριστούγεννα
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Για το 2017 που το αφορολόγητο θα «χτίζεται» με βάση τη χρήση καρτών έδειξαν να προετοιμάζονται οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έκαναν ρεκόρ σε αριθμό συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η 23η και η 24η Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή οι δύο ημέρες πριν τα φετινά Χριστούγεννα, ήταν οι καλύτερες όλων των εποχών όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες. Η 23η Δεκεμβρίου κινήθηκε οριακά λίγο πιο πάνω από την 24η Δεκεμβρίου με τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες να εκτιμάται ότι κινήθηκε σε επίπεδα άνω των 1,8 εκατομμυρίων.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σημειώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016, δηλαδή την ημέρα που, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, οι αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως και πολλά εμπορικά καταστήματα «γιόρτασαν» την αποκαλούμενη Black Friday. Σε σχέση με τα περασμένα Χριστούγεννα, όπου ήταν σε ισχύ τα capital controls, η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως του 60%. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι το ποσοστό αυτό της αύξησης στον αριθμό των συναλλαγών παρουσιάζεται σχεδόν σε όλο το β' εξάμηνο του 2016 σε σχέση με τ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, ενώ στο α' εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σχεδόν τριπλάσιος όσον αφορά ορισμένους μήνες.
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο α' εξάμηνο του 2015 δεν υπήρχαν τα capital controls, ο ρόλος των οποίων όσον αφορά στην ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας έχει αποδειχθεί καταλυτικός μέχρι τώρα.
Αξία συναλλαγών
Όσον αφορά την αξία των συναλλαγών με κάρτες, ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση μέσα στο 2016 της τάξεως του 30% ώστε το συνολικό ποσό να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ. Πάντως, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το μερίδιο των πληρωμών που γίνονται με κάρτες έχει αυξηθεί από 7% (επί της συνολικής αξίας των πληρωμών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα) στο 10% με την τάση να είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες.
Η ανοδική τάση αναμένεται να ενισχυθεί το 2017 δεδομένης της σύνδεσης του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Όμως, στελέχη της αγοράς σημείωναν στην «Η» ότι το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από μία σειρά από παράγοντες, όπως είναι, για παράδειγμα, η ύπαρξη τερματικών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (τα γνωστά POS) σε περισσότερα σημεία πώλησης. Επιπλέον, τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι αυτοί που ήδη χρησιμοποιούν τις κάρτες τους στις «επισκέψεις» τους σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης, πρακτικά καλύπτουν πολύ γρήγορα τα όρια που τίθενται για το χτίσιμο του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να μην τους είναι «απαραίτητο» να πραγματοποιούν και άλλες συναλλαγές με τις κάρτες τους, όπως είναι και το ζητούμενο.
Αριθμός καρτών
Σημειωτέον πως η μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο των συναλλαγών προέρχεται, όπως είναι και αναμενόμενο, από την ενισχυμένη χρήση των χρεωστικών καρτών, καθώς με τα capital controls, οι Έλληνες καταναλωτές συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πραγματοποίηση συναλλαγών πέραν της χρήσης τους για την ανάληψη μετρητών από τα ATMs των τραπεζών.

Όσον αφορά τον αριθμό των καρτών που κυκλοφορούν, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το τέλος του 2015 αναφέρουν ότι οι χρεωστικές κάρτες κινούνταθι στα επίπεδα των 11,5 εκατ., ενώ οι πιστωτικές είναι κοντά στα 2,7 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: