Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

5,7 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για ενοίκια

5,7 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για ενοίκια

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει, το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να καταβάλλει 5,7 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ενοίκια. Στο ποσό αυτό, μάλιστα, δεν περιλαμβάνονται τα μισθώματα δήμων, νοσοκομείων και λοιπών φορέων που δεν ανήκουν στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή στα υπουργεία και στους φορείς του στενού δημόσιου τομέα. Αν συνυπολογιστούν και αυτοί οι φορείς, η ετήσια δαπάνη για ενοίκια εξακολουθεί να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, παρά τα δύο οριζόντια «κουρέματα» –αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%– που έχουν γίνει στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου.
Η «Κ» εξασφάλισε τον πλήρη κατάλογο των μισθωμάτων που εξακολουθεί να πληρώνει το Δημόσιο. Οι μισθώσεις ξεπερνούν τις 1.800, ενώ σε τρεις περιπτώσεις το μηνιαίο μίσθωμα ξεπερνάει ακόμη και τις 150.000-200.000 ευρώ τον μήνα. Ο αναλυτικός κατάλογος αναδεικνύει περιπτώσεις μισθώσεων όπου το τίμημα αγγίζει ακόμη και τα 23-24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τις μέσες τιμές ενοικίασης που έχουν διαμορφωθεί ύστερα από 7-8 χρόνια κρίσης στην κτηματαγορά.

Και μεταστέγαση

Από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτουν μεγάλα περιθώρια εξοικονομήσεων, όχι μόνο από τη μεταφορά υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ελληνικού Δημοσίου –με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κτίριο του Κεράνη για το οποίο σχεδιάζεται νέα υπουργική απόφαση, καθώς από τις 22.000 τετραγωνικά μέτρα έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 1.500– αλλά και τη μεταστέγαση υπηρεσιών σε φθηνότερα ακίνητα.

Πάντως, στελέχη που γνωρίζουν τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται, εδώ και μήνες, αναγνωρίζουν ότι εκατομμύρια ευρώ θα εξακολουθήσουν να σπαταλιούνται για πολλούς μήνες ακόμη, δεδομένου ότι οι απόπειρες μετεγκατάστασης υπηρεσιών του Δημοσίου σκοντάφτουν όχι μόνο στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών αλλά και στην τεράστια γραφειοκρατία.

Το ένα πέμπτο του συνολικού κονδυλίου που διατίθεται κάθε μήνα για ενοίκια αφορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα μισθώσεων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, 17 συγκεκριμένα μισθωτήρια συμβόλαια. Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι τα ακόλουθα:
• Το ακριβότερο μισθωτήριο αφορά το κτίριο επί της λεωφόρου Μεσογείων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στις 202.136,63 ευρώ για ένα ακίνητο επιφάνειας 8.214 τετραγωνικών μέτρων. Το ενοίκιο ανά τετραγωνικό ξεπερνάει τα 24,5 ευρώ και είναι ένα από τα υψηλότερα που εξακολουθούν να καταβάλλονται σήμερα στην Αττική, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς.
• Για το κτίριο επί της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος, όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στις 177.722 ευρώ για γραφεία συνολικής επιφάνειας 10.679 τετραγωνικών μέτρων. Το μηνιαίο μίσθωμα ανά τετραγωνικό είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς πέφτει στα 16,6 ευρώ.
• Τρίτο υψηλότερο μίσθωμα, αυτό που καταβάλλεται σε γνωστό επιχειρηματία. Αφορά το κτίριο στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Αλκίφρονος όπου ακόμη και σήμερα στεγάζεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στις 135.962 ευρώ για επιφάνεια γραφείων της τάξεως των 12.105 τετραγωνικών μέτρων (μίσθωμα 11,23 ευρώ ανά τετραγωνικό). Για το ΣΔΟΕ, παραμένει ενεργό το σχέδιο μετεγκατάστασης στο ιδιόκτητο κτίριο του Κεράνη, το οποίο ούτως ή άλλως επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,65 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της σύμβασης του sale and lease back που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η μετεγκατάσταση έχει κολλήσει προς το παρόν στις αντιδράσεις των εργαζομένων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να επιβαρύνεται και με τις 221.000 ευρώ μηνιαίως του Κεράνη αλλά και με τις 135.962 ευρώ του ΣΔΟΕ.
• Στη λεωφόρο Αμαλίας 12, στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.415 τετραγωνικών μέτρων, ενοικιάζεται αυτή τη στιγμή προς 82.044 ευρώ τον μήνα ή προς 18,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό επίσης υψηλό –σύμφωνα πάντοτε με κτηματομεσίτες που κάνουν συμβόλαια στο κέντρο της Αθήνας– για τα δεδομένα της εποχής.
• Νοικιασμένο είναι και το κτίριο επί της οδού Σταδίου (Σταδίου 29) όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και το γραφείο της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου. Το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται στις 59.853 ευρώ ή στα 14,53 ευρώ ανά τετραγωνικό, δεδομένου ότι πρόκειται για κτιριακές εγκαταστάσεις της τάξεως των 4.119 τετραγωνικών μέτρων.
• Για τα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας 10, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται επίσης στις 59.189 ευρώ. Πρόκειται όμως για γραφεία επιφάνειας 5.966 τετραγωνικών μέτρων με το μίσθωμα ανά τετραγωνικό να πέφτει στα 9,92 ευρώ.

Προ ημερών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, άνοιξε για ακόμη μία φορά το θέμα των ενοικίων του Δημοσίου, με τον κ. Τσακαλώτο να καλείται να απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Κεράνη, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα στους εκπροσώπους του Τύπου τον περασμένο Μάιο. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης είχε μιλήσει για τη δυνατότητα εξοικονόμησης τουλάχιστον 232.119 ευρώ μηνιαίως από τη μεταφορά υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που σήμερα στεγάζονται σε επτά διαφορετικά κτίρια. Για ακόμη μία φορά το εγχείρημα απέτυχε καθώς προκλήθηκαν αντιδράσεις από τους εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών.

Νέα υπουργική απόφαση

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό: αντίστοιχη αποτυχία είχε καταγραφεί το 1997 όταν έγινε απόπειρα μεταφοράς του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2004 όταν ζητήθηκε να μεταφερθούν υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και το 2010 όταν επιχειρήθηκε η μεταφορά του υπουργείου Εργασίας. Τώρα, μετά το ναυάγιο στο σχέδιο μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (π.χ. ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΠ κ.λπ.), συντάσσεται νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, το ΣΔΟΕ και τη ΔΟΥ Νίκαιας.

Αρμόδια στελέχη που παρακολουθούν από κοντά το νέο σχέδιο παραδέχονται ότι ακόμη και αν εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση, που προς το παρόν σχεδιάζεται σε υπηρεσιακό επίπεδο (σ.σ.: προς το παρόν στο κτίριο του Κεράνη έχουν εγκατασταθεί μόνο οι υπάλληλοι της νεοσύστατης Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος μέχρι να γίνουν οι πρώτες μετακομίσεις. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι, πέρα από τις όποιες αντιδράσεις συνδικαλιστικών ενώσεων, οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα αργές λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας που συνοδεύει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: