Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΘΑ «ΧΤΙΖΕΤΑΙ» ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Μετρητά τέλος για συναλλαγές που θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΘΑ «ΧΤΙΖΕΤΑΙ» ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Μετρητά τέλος για συναλλαγές που θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ

Μετρητά τέλος για συναλλαγές που θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ
Της Μαρίας Βουργάνα
Τέλος τα μετρητά για συναλλαγές (αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) μεταξύ ιδιωτών με επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, αφορολόγητο όριο μόνο με πλαστικό χρήμα, άνοιγμα επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και έκπτωση των δαπανών μισθοδοσίας μόνο εάν γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα είναι ορισμένες από τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας το πλαστικό χρήμα.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν έναν επιπλέον λόγο να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους το ηλεκτρονικό χρήμα από το νέο έτος. Μόνο έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο αλλά και την έκπτωση φόρου για τα ιατρικά έξοδα.
Αφορολόγητο όριο με πλαστικό χρήμα: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως και 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ένα μέρος του εισοδήματός, υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος. Εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, απαιτείται ποσοστό δαπανών 10% με πλαστικό χρήμα. Για εισόδημα 9.000 ευρώ, απαιτούνται συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 900 ευρώ, στα 10.000 ευρώ αυξάνονται σε 1.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα ακολουθούν δύο ακόμα συντελεστές. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20% (με μέγιστο όριο απαιτούμενων πληρωμών τα 30.000 ευρώ).
Εξαιρέσεις: Από το μέτρο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω καθώς και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση που φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις. Ωστόσο και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου. Επίσης εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε., καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.
Εξτρα φόρος για λιγότερες e-αποδείξεις: Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο; Τα ποσοστά υποχρεωτικών δαπανών με πλαστικό χρήμα, σε σχέση με το εισόδημα είναι σχετικά χαμηλά και θεωρείται ότι οι φορολογούμενοι εύκολα μπορούν να το καλύψουν. Η ποινή όμως αν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο όριο δαπανών, είναι υψηλή. Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Ο έξτρα φόρος πρακτικά προκύπτει από την απώλεια μέρους του αφορολογήτου δεδομένου ότι ο συντελεστής 22% είναι ο πρώτος συντελεστής της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 12.000 ευρώ, πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.
Οι αποδείξεις: Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την έκδοση σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με το σχέδιο θα «μετράνε» όλες οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Στις εξαιρούμενες δαπάνες εξετάζεται να είναι οι δόσεις δανείων και τα ενοίκια ενδεχομένως και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.
Με πλαστικό χρήμα τα ιατρικά έξοδα: Όλες οι ιατρικές δαπάνες οι οποίες σήμερα μειώνουν τον φόρο, από το 2017 προκειμένου να αναγνωρίζονται από την εφορία, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Οι χάρτινες αποδείξεις από το γιατρό, αν η δαπάνη έχει πληρωθεί με μετρητά, δεν θα αναγνωρίζονται. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι ιατρικές δαπάνες οδηγούν σε μείωση φόρου 10%, εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος. Για παράδειγμα σε εισόδημα 12.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση φόρου οι ιατρικές δαπάνες θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ. Αν ανέρχονται για παράδειγμα σε 1.000 ευρώ, μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα θα κερδίζεται η έκπτωση φόρου των 100 ευρώ.
Πρόσθετα κίνητρα: Εκτός από τις εκπτώσεις φόρου που θα εξασφαλίζουν όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, θα υπάρχουν κληρώσεις με έπαθλα μετρητά, αυτοκίνητα ακόμη και ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο. Συνολικά σε ετήσια βάση, οι κληρώσεις αυτές μπορούν να κοστίζουν έως και 12 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Επίσης σχεδιάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα, όπως πρόσθετο αφορολόγητο στους φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα.
Ποιες αποδείξεις κρατάμε: Οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα δεν χρειάζεται να μαζεύουν τα χαρτάκια-αποδείξεις από τις πληρωμές. Αντίθετα όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται με τις γνωστές σακούλες χάρτινων αποδείξεων.
Επαγγελματικός λογαριασμός: Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα διενεργούν τις συναλλαγές που αφορούν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
ΤΟ 2017
Μόνο ηλεκτρονικά η μισθοδοσία

Από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, όποιος εργοδότης καταβάλλει αμοιβές με μετρητά, χάνει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα και απειλείται έτσι με πρόσθετο φόρο. Ειδικότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, αμοιβές όσων εργάζονται με μπλοκάκια αλλά και αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ., όπως άλλωστε και αμοιβές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (οι οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά στις δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης), εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφλησή τους έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Αν οι δαπάνες αυτές εξοφληθούν με μετρητά, παύουν να εκπίπτουν.
ΤΕΡΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές
Η διαθεσιμότητα τερματικών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η επιβολή των capital controls είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μία "έκρηξη" του αριθμού των POS που εγκαταστάθηκαν και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μισό του 2016 εκτιμάτο ότι σε μηνιαία βάση εγκαθίστανται περίπου 6000 τερματικές συσκευές.
Ο ρυθμός εγκατάστασης έχει παρουσιάσει πτώση κατά το δεύτερο μισό του 2016 και πλέον κυμαίνεται στα επίπεδα των 4500-5000 τερματικών σε μηνιαία βάση. Συνολικά, εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 280.000 POS στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον, όσον αφορά την αύξηση της διαθεσιμότητας POS, επικεντρώνεται στα μικρά σημεία πώλησης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet θα υποχρεώσει πολλά μικρά σημεία πώλησης να αλλάξουν τα συστήματα που χρησιμοποιούν.
Η νέα τάση που υπάρχει είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με ένα τερματικό αποδοχής συναλλαγών με κάρτες με τέτοιου είδους λύσεις να έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά. Επίσης, διαθέσιμες είναι πλέον και ταμειακές μηχανές που δέχονται απευθείας συναλλαγές με κάρτες (κυρίως ανέπαφες), όπως και λύσεις όπου η συναλλαγή πραγματοποιείται απλά με τη χρήση ενός smartphone με τη σύνδεση να γίνεται μέσω Bluetooth.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το i-bank pay της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο αξιοποιεί τερματικές συσκευές της εταιρείας της ελληνικής εταιρείας RBS. Μέσα από μία τέτοια λύση, προσφέρεται και η δυνατότητα για μία σειρά από άλλες συναλλαγές (π.χ. εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ), οι οποίες ενισχύουν την επισκεψιμότητα στα μικρά σημεία λιανικής πώλησης. Και γι' αυτό εκτιμάται ότι θα δούμε πολλά μικρά σημεία να προχωρούν στην απαραίτητη επένδυση και να αναβαθμίζουν τα ταμειακά συστήματα τους μέσα στους επόμενους μήνες.
ΑΥΞΗΣΗ 60% ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ 2016

Ρεκόρ συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα τα Χριστούγεννα

Ρεκόρ συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα τα Χριστούγεννα
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Για το 2017 που το αφορολόγητο θα «χτίζεται» με βάση τη χρήση καρτών έδειξαν να προετοιμάζονται οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έκαναν ρεκόρ σε αριθμό συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η 23η και η 24η Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή οι δύο ημέρες πριν τα φετινά Χριστούγεννα, ήταν οι καλύτερες όλων των εποχών όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες. Η 23η Δεκεμβρίου κινήθηκε οριακά λίγο πιο πάνω από την 24η Δεκεμβρίου με τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες να εκτιμάται ότι κινήθηκε σε επίπεδα άνω των 1,8 εκατομμυρίων.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σημειώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016, δηλαδή την ημέρα που, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, οι αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως και πολλά εμπορικά καταστήματα «γιόρτασαν» την αποκαλούμενη Black Friday. Σε σχέση με τα περασμένα Χριστούγεννα, όπου ήταν σε ισχύ τα capital controls, η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως του 60%. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι το ποσοστό αυτό της αύξησης στον αριθμό των συναλλαγών παρουσιάζεται σχεδόν σε όλο το β' εξάμηνο του 2016 σε σχέση με τ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, ενώ στο α' εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σχεδόν τριπλάσιος όσον αφορά ορισμένους μήνες.
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο α' εξάμηνο του 2015 δεν υπήρχαν τα capital controls, ο ρόλος των οποίων όσον αφορά στην ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας έχει αποδειχθεί καταλυτικός μέχρι τώρα.
Αξία συναλλαγών
Όσον αφορά την αξία των συναλλαγών με κάρτες, ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση μέσα στο 2016 της τάξεως του 30% ώστε το συνολικό ποσό να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ. Πάντως, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το μερίδιο των πληρωμών που γίνονται με κάρτες έχει αυξηθεί από 7% (επί της συνολικής αξίας των πληρωμών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα) στο 10% με την τάση να είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες.
Η ανοδική τάση αναμένεται να ενισχυθεί το 2017 δεδομένης της σύνδεσης του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Όμως, στελέχη της αγοράς σημείωναν στην «Η» ότι το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από μία σειρά από παράγοντες, όπως είναι, για παράδειγμα, η ύπαρξη τερματικών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (τα γνωστά POS) σε περισσότερα σημεία πώλησης. Επιπλέον, τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι αυτοί που ήδη χρησιμοποιούν τις κάρτες τους στις «επισκέψεις» τους σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης, πρακτικά καλύπτουν πολύ γρήγορα τα όρια που τίθενται για το χτίσιμο του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να μην τους είναι «απαραίτητο» να πραγματοποιούν και άλλες συναλλαγές με τις κάρτες τους, όπως είναι και το ζητούμενο.
Αριθμός καρτών
Σημειωτέον πως η μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο των συναλλαγών προέρχεται, όπως είναι και αναμενόμενο, από την ενισχυμένη χρήση των χρεωστικών καρτών, καθώς με τα capital controls, οι Έλληνες καταναλωτές συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πραγματοποίηση συναλλαγών πέραν της χρήσης τους για την ανάληψη μετρητών από τα ATMs των τραπεζών.
Όσον αφορά τον αριθμό των καρτών που κυκλοφορούν, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το τέλος του 2015 αναφέρουν ότι οι χρεωστικές κάρτες κινούνταθι στα επίπεδα των 11,5 εκατ., ενώ οι πιστωτικές είναι κοντά στα 2,7 εκατ.

Οι αποδείξεις που δεν θα γίνονται δεκτές για το αφορολόγητο

Οι αποδείξεις που δεν θα γίνονται δεκτές για το αφορολόγητο
Στη λίστα με τις δαπάνες που θα μετράνε για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου περιλαμβάνονται αγορές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Αντιθέτως στο αφορολόγητο δεν θα μπορούν να περαστούν πάγιες δαπάνες κάθε νοικοκυριού.
Οι αγορές που θα χτίζουν αφορολόγητο είναι:
• σούπερ μάρκετ
• πολυκαταστήματα
• καύσιμα
• αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
• έπιπλα
• είδη οικιακής χρήσης
• ξενοδοχεία
• παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους
• εστιατόρια
• ταβέρνες
• μπαρ
• κέντρα διασκέδασης
Παράλληλα δεν θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις από:
• λογαριασμούς ΔΕΚΟ
• κινητή και σταθερή τηλεφωνία
• δόσεις δανείων
• ενοίκια
• κοινόχρηστα
• ασφάλιστρα
• διόδια
Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Βάσει των διατάξεων που κατατέθηκαν στη Βουλή, το 2017, όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος τους. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ σε 20%.
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: