Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η συμμετοχή κατά πλειοψηφία των ίδιων προσώπων στη διοίκηση δύο ή περισσότερων οντοτήτων δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κριτήρια οριζόντιας ενοποίησης μετά την ισχύ του ν. 4308/2014

Η συμμετοχή κατά πλειοψηφία των ίδιων προσώπων στη διοίκηση δύο ή περισσότερων οντοτήτων δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κριτήρια οριζόντιας ενοποίησης μετά την ισχύ του ν. 4308/2014




ΕΡΩΤΗΜΑ

Δυο ανώνυμων εταιρειών τα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονται από τρία μέλη, στα οποία συμμετέχουν δυο μέτοχοι που είναι αδέλφια. Στην μία εταιρεία έχει οριστεί ο ένας εξ αυτών Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο άλλος Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος, ενώ στην άλλη εταιρεία έχουν οριστεί στις αντίστοιχες θέσεις, αντιστρόφως τα ίδια ως άνω πρόσωπα.

Οι δυο εταιρείες δεν έχουν συμμετοχική σχέση μεταξύ τους, το αντικείμενο εργασιών τους είναι διαφορετικό (super market και πώληση καλλυντικών), δεν έχουν συναλλαγές μεταξύ τους και κλείνουν ισολογισμό σε διαφορετική περίοδο (31/12 και 30/6).

Οι ανωτέρω εταιρείες έχουν υποχρέωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4308/2014, να συντάσσουν ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις;

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Στο άρθρο 32 του Ν. 4308/2014, καθορίζονται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες προκύπτει σχέση μητρικής προς θυγατρική [δηλαδή πότε η μητρική έχει τη δυνατότητα ελέγχου επί άλλης οντότητας (θυγατρικής)] και συνεπώς προκύπτει υποχρέωση για σύνταξη ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Γενικά οι μητρικές οντότητες που υποχρεούνται σε σύνταξη ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων είναι οι μητρικές οντότητες των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του νόμου. Επίσης ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις συντάσσει και κάθε άλλη οντότητα που υποχρεώνεται από άλλη διάταξη νόμου ή που επιλέγει προαιρετικά να το πράξει.

Η βασική προϋπόθεση για να προκύπτει η σχέση μητρικής προς θυγατρική βάσει της παραγράφου 2 (περιπτώσεις α έως δ) και λαμβάνοντας υπόψη και τις παραγράφους 3, 4 και 5 του άρθρου 32, είναι η άμεση ή έμμεση συμμετοχή στο κεφάλαιο της άλλης (θυγατρικής) οντότητας, η οποία είτε από μόνη της (συμμετοχική ιδιότητα) είτε σε συνδυασμό με άλλες προϋποθέσεις, παρέχει στη μητρική τη δυνατότητα ελέγχου επί της άλλης οντότητας (θυγατρικής).

Υποχρέωση κατάρτισης ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων υπάρχει και στην περίπτωση ομίλου οντοτήτων που μια ή περισσότερες οντότητες είναι οντότητες των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του νόμου, έστω και αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παραγράφων 2 έως 5 του άρθρου 32, εάν η οντότητα και ή άλλη ή άλλες οντότητες, διοικούνται σε ενιαία βάση, σύμφωνα με:

α) σύμβαση που έχει υπογραφεί με την/τις άλλη/(ες) οντότητα/(τες), ή

β) προβλέψεις στο ιδρυτικό έγγραφο ή το καταστατικό της/των άλλης/(ων) οντότητας/(ων).

Στην περίπτωσή μας, η συμμετοχή και μόνο των ίδιων φυσικών προσώπων στα Δ.Σ των εταιρειών, δεν αποδεικνύει ότι οι εξεταζόμενες εταιρείες διοικούνται σε ενιαία βάση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και συνεπώς δεν προκύπτει υποχρέωση για σύνταξη ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Συμπερασματικά, με την ψήφιση του Ν. 4308/2014 καταργήθηκαν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δύο εταιρείες με κοινά διοικητικά συμβούλια (πλήρη ή κατά πλειοψηφία) συνιστούν οριζόντιο όμιλο.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4308/2014 οι μικροί και οι μεσαίοι όμιλοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, εκτός και εάν κάποια από τις οντότητες του ομίλου είναι δημοσίου συμφέροντος (ενδιαφέροντος).

_______________
1 Δηλαδή: α) Τα νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, της ετερόρρυθμης κατά μετοχές εταιρείας και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας
β) Τα νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή της ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας, όταν όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι των προσώπων αυτών έχουν περιορισμένη ευθύνη λόγω του ότι είναι είτε νομικά πρόσωπα της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου ή άλλου νομικού τύπου συγκρίσιμου με τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης αυτής.


http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: