Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Χάσμα Τσακαλώτου-Χουλιαράκη για το δημοσιονομικό κενό του 2018

Χάσμα Τσακαλώτου-Χουλιαράκη για το δημοσιονομικό κενό του 2018

Χάσμα μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη για το δημοσιονομικό κενό του 2018.
xasma-tsakalwtou-xouliaraki-gia-to-dimosionomiko-keno-tou-2018
 
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει στη Βουλή ότι η διαφορά που χωρίζει την Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επέλθει συμφωνία ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2018 περιορίζεται στα 250-300 εκατ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανεβάζει το ποσό στα 4,5 δις. ευρώ.
Μιλώντας την Τρίτη  στην ευρωβουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ,υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα είναι 1,5% και κατά συνέπεια ζητάει παρεμβάσεις δύο ποσοστιαίων μονάδων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και μισής ποσοστιαίας μονάδας για να καλυφθούν και οι δευτερογενείς συνέπειες από την επιβολή των μέτρων (π.χ μείωση φόρου εισοδήματος λόγω περικοπής συντάξεων, μείωση ΦΠΑ λόγω πτώσης της κατανάλωσης κλπ).
«Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς "ιδεολογική" και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» είχε επισημάνει ο Γ. Χουλιαράκης.
Ενώ σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στην Βουλή ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2017 είναι στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το δημοσιονομικό κενό του  2018 η διαφωνία που με την Κομισιόν είναι της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ και με το ΔΝΤ της τάξης των 200-250 εκατ. ευρώ. 
Εκτίμησε ωστόσο ότι «δεν θα χαλάσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018» 

Ποιος έχει δίκιο; 

Οι δύο αντιφατικές τοποθετήσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου επιτείνουν την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της β’ αξιολόγησης.
Ο κ. Χουλιαράκης επανέλαβε ότι δεν προτίθεται η Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα για το 2018 αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένει μείζον ερώτημα το ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις του ΔΝΤ και ποιος από τους δύο υπουργούς αποτυπώνει την πραγματικότητα με τις επίσημες δηλώσεις του.
Γεγονός ότι είναι η καθησυχαστική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών δημιουργεί ένα μείζον ερώτημα: αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το «κενό» του 2018 είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ τότε είναι σαν να παραδέχεται ότι ήδη το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται στην περιοχή του 3,3-3,4% του ΑΕΠ για το συγκεκριμένο έτος.
Υπό αυτό το δεδομένο, δεν έχει νόημα να χαμηλώνει τον πήχη του πλεονάσματος στο 1,5% για το 2019 και για το 2020 ζητώντας μείωση αφορολογήτου και μείωση συντάξεων για να καλυφθεί το κενό των 4,5 δις. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: