Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τρόικα: Ναι στη 13η σύνταξη το 2016, όχι το 2017 και 2018 - Ήπια συζήτηση στη Γερμανία

Τρόικα: Ναι στη 13η σύνταξη το 2016, όχι το 2017 και 2018 - Ήπια συζήτηση στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: 16/12/2016 - 07:45
Τελευταία δημοσίευση: 08:37Οικονομία
Τρόικα: Ναι στη 13η σύνταξη το 2016, όχι το 2017 και 2018 - Ήπια συζήτηση στη Γερμανία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Μπορεί το ύφος της έκθεσης της τρόικας για τη δημοσιονομική επίπτωση της 13η σύνταξης και των άλλων εξαγγελιών της κυβέρνησης να είναι αυστηρό, όμως το “δια ταύτα" δεν παύει να είναι θετικό. 
Λέγοντας ότι «μειώνεται το δημοσιονομικό περιθώριο ασφαλείας» η τρόικα αποφαίνεται ότι οι στόχοι αυτοί καθ’ αυτοί για το 2016 παραμένουν υλοποιήσιμοι. Συνεπώς κατά την τρόικα δεν υπάρχει πρόβλημα για την καταβολή της 13ης σύνταξης φέτος, όχι όμως και για τα έτη 2017 και 2018, οπότε και θα υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα. 
Η εισήγηση, λύνει μεν τα χέρια της κυβέρνησης και νομιμοποιεί τις εξαγγελίες, ακόμα και αν εκφράζεται δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ανακοίνωση ήταν μονομερής και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.
Εκθεση της τρόικας: Μπλόκο στις εξαγγελίες Τσίπρα
Το τι θα γίνει όμως με τα μέτρα για το χρέος, θα εξαρτηθεί από το Euro Working Group, το οποίο θα αποφασίσει ή όχι να τα ξεπαγώσει. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να κατανοηθεί και η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο όπου το ζήτημα σαφώς θα τεθεί, μαζί με τα άλλα πολύ μεγαλύτερα, όπως το πλεόνασμα και τα έτη για τα οποία θα απαιτηθεί. 
Ήπια συζήτηση στη Γερμανία
Πάντως σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με τη γερμανική πλευρά, η Καγκελάριος, αφενός είχε να συζητήσει πολλά και εξαιρετικά σοβαρά θέματα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό (εννοούν για να αναλωθεί μόνο στην οικονομία) αλλά και σήμερα πλέον είναι αρκετά καθαρό στις ελληνικές κυβερνήσεις, τι μπορούν να περιμένουν από το Βερολίνο. 
Η Α.Μέρκελ θα επαναβεβαιώσει στον ομόλογό της ότι η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα καταστήσει σαφές ότι η στόχευση της ίδιας όσο και του υπουργού των οικονομικών της είναι το ΔΝΤ να μετάσχει τελικά στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση και πως «αυτή είναι η μόνη κατάσταση που έχει ψηφιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο». 
Η Α.Μέρκελ θα αναγνωρίσει δημόσια την τεράστια προσπάθεια και την προσαρμογή που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα και η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όμως θα καταστήσει σαφές ότι «άλλα (μεσοπρόθεσμα) μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος» και πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί «για ένα διάστημα που θα είναι πραγματικά μεσοπρόθεσμο - δηλαδή όχι για ένα ή δύο χρόνια». 
Ακόμη, η Καγκελαρία θα εξηγήσει ότι το τέλος του προγράμματος δεν είναι μακρυά - είναι το καλοκαίρι του 2018 - και πως αν η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα, τότε και μόνο τότε, μπορεί να ληφθούν και νέα μέτρα για το χρέος (τα οποία επίσης έχει περιγράψει το eurogroup: επιστροφή SMPs ANFAS και πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με τα υπόλοιπα των 86 δισ.). 
Τότε θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί και το θέμα του βάθους και του ύψους των πλεονασμάτων.

Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας - ΒΙΝΤΕΟ

Οι συνταξιούχοι μοίρασαν… ευρώ στο κέντρο της Αθήνας - ΦΩΤΟ

Τι περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο


Δεν υπάρχουν σχόλια: