Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΗ WALL STREET JOURNAL Τσακαλώτος: Κίνδυνος για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος - Θέμα εμπιστοσύνης με τη Γερμανία

ΣΤΗ WALL STREET JOURNAL

Τσακαλώτος: Κίνδυνος για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος - Θέμα εμπιστοσύνης με τη Γερμανία

Τσακαλώτος: Κίνδυνος για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος - Θέμα εμπιστοσύνης με τη Γερμανία

Κάλεσμα στη Γερμανία και στους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες απευθύνει μέσω της Wall Street Journal ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στην επταετή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.
«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Τονίζει ακόμα ότι ενώ οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις... τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό δεν λειτουργεί» προσθέτει με νόημα.
Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο, συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος. «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή» συμπληρώνει.
Ο Ευκλείδης Τακαλώτος, πάντως, απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών το 2017. Αντίθετα, κατά τον ίδιο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Γερμανία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις αν λάβει την ελάφρυνση του χρέους. «Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα τονίζει ότι η αποτυχία να έρθουν ο «ενάρετος κύκλος» της ανάπτυξης με ώθηση από το θέμα του χρέους, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το Μνημόνιο «και αυτό θα είναι σε βάρος και της Ελλάδας και των πιστωτών της».
Ο κ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδιναν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικων επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους –κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί. Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης –επιτομή του οποίου υπήρξε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Η αριστερά πρέπει να προσδιορίσει «μια ατζέντα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να δει τη θέση του σε μια πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία». Κατά τον ίδιο, τα κεντροαριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέδρασαν πολύ καλά στην ευρεία οικονομική ανασφάλεια πολλών ψηφοφόρων της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εν μέσω των ταχύτατων οικονομικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: