Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ FBI To αποκαλυπτικό e-mail για την ελληνική κρίση που εστάλη στην Χίλαρι την ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ FBI

To αποκαλυπτικό e-mail για την ελληνική κρίση που εστάλη στην Χίλαρι την ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο

To αποκαλυπτικό e-mail για την ελληνική κρίση που εστάλη στην Χίλαρι την ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο

Ηταν 6 Μαΐου του 2010 όταν η ελληνική Βουλή ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας και η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον ενημερωνόταν με e-mail για το πώς είχε η κατάσταση στην Ελλάδα.
Το e-mail με τίτλο «Οι πολιτικές προεκτάσεις της ελληνικής/ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», που έδωσε τώρα στη δημοσιότητα το FBI, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει το FBI για το σκάνδαλο με τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον, προερχόταν από τηνΑν Μαρί Σλότερ (δικηγόρο, πολιτική αναλύτρια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτική επιστήμονα και σχολιάστρια) η οποία διετέλεσε σύμβουλος πολιτικού σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την Κλίντον από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2011.
Η Σλότερ έγραφε στην πολιτική της προϊσταμένη: «Όπως γνωρίζετε, η κοινή ελπίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ και αμερικανικής κυβέρνησης πίσω από την κινητοποίηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι ότι το πρόγραμμα αυτό θα εξασφαλίσει χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία κ.α. Από τα spread των ομολόγων μέχρι την υποχώρηση των τιμών των μετοχών, οι περισσότεροι δείκτες ανταποκρίνονται με αμφιβολία. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και αρθρογράφος των New York Times (και blogger με επιρροή για τους trader της αγοράς ομολόγων) Σάιμον Τζόνσον έχει μια σημαντική απάντηση σε αυτήν την ελπίδα στους σημερινούς New York Times».
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το e-mail
Η Σλότερ είχε προωθήσει στην Κλίντον το κείμενο του Τζόνσον, στο οποίο ανέφερε ότι το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα ήταν «δραματικό», άνευ προηγουμένου, το οποίο απείχε από τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική των «σιωπηρών πλεονασμάτων» που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δανειστές της ήταν «βάναυση» αφού σχεδόν το 80% των εσόδων από τον ελληνικό προϋπολογισμό θα πήγαινε στους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας και «κυρίως στις τράπεζες». Ο Τζόνσον τόνιζε πως αν οι στόχοι για την ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνονταν, «θα είναι έτοιμοι οι Έλληνες για περισσότερη λιτότητα για να πληρώνουν τους Γερμανούς;». Και συμπλήρωνε: «Ακόμα και αν όλα πάνε καλά οι Έλληνες φαίνεται απίθανο να χαιρετίσουν αυτή την εκδοχή ως τη "νέα πραγματικότητά τους"», σημείωνε στο σχετικό άρθρο ο Τζόνσον.
Και η Σλότερ συμπληρώνει: «Καθώς η ΕΕ δεν έχει εμπειρία για τα περισσότερα από τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει, το προσωπικό μου προσπαθεί να δει ποιες είναι οι λιγότερο κακές από τις στενόχωρες επιλογές που υπάρχουν».
Δυο μέρες μετά, στις 8 Μαΐου 2010, η Χίλαρι Κλίντον είχε προωθήσει το e-mail της Σλότερ στον Όσκαρ Φλόρες, πρώην στρατιωτικό και τότε βοηθό του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, με την παράκληση να το τυπώσει.
Δείτε ολόκληρο το έγγραφο στο αρχείο που επισυνάπτεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: