Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΝΙ EUROGROUP ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ Οι ισχυροί της Ε.Ε. αποφασίζουν για το ελληνικό χρέος... χωρίς την Ελλάδα

ΜΙΝΙ EUROGROUP ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Οι ισχυροί της Ε.Ε. αποφασίζουν για το ελληνικό χρέος... χωρίς την Ελλάδα

Οι ισχυροί της Ε.Ε. αποφασίζουν για το ελληνικό χρέος... χωρίς την Ελλάδα

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταφέρεται ο ελληνικός φάκελος και κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες προς αναζήτηση συμβιβασμού, εγκαίρως, σε περιβάλλον ισχυρών αναταράξεων στην Ευρωζώνη, η οποία προετοιμάζεται και για το ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή, συναντώνται στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, με στελέχη του ΔΝΤ, για την Ελλάδα.
Στο τραπέζι βρίσκεται το πώς θα εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς εδώ και μήνες, παρασκηνιακά, αναζητείται συμβιβασμός, για να έλθουν πιο κοντά οι θέσεις ΔΝΤ - Βερολίνου και να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου, όπως άλλωστε θέλει ο Β. Σόιμπλε. Το Ταμείο θεωρεί μη ρεαλιστική τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ επί σειρά ετών, χωρίς πρόσθετα μέτρα, και ζητά η Ευρωζώνη να εξαγγείλει, τώρα, και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, ακόμη και εάν εφαρμοστούν από το 2018 και μετά. Και τα δύο είναι δύσκολα για Βερολίνο και άλλες ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, που μαζί με τη Γερμανία θέτουν ως «προαπαιτούμενο» τη συμμετοχή του Ταμείου.
Ο σχεδιασμός για τη συνάντηση της Παρασκευής έχει ιδιαίτερη σημασία. Έρχεται λίγο πριν από το EuroWorkingGroup της 28ης Νοεμβρίου και λίγο μετά την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, όπου καταγράφηκε πρόοδος, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Οι εξελίξεις εντείνουν την αγωνία σε όλα τα στρατόπεδα, εν μέσω ανησυχιών για παράταση των διαβουλεύσεων και για αδυναμία επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που παραμένει ο κεντρικός στόχος για την Αθήνα.
Στη νέα συνεδρίαση της ομάδας των ισχυρών του Eurogroup, που έχει καθιερωθεί ως «Washington Group» πληροφορίες αναφέρουν πως θα εμπλακούν στελέχη και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), την ΕΚΤ και την Κομισιόν, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για μία συνολική συμφωνία. Τη συνάντηση στο Βερολίνο, αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέροντας, όπως μετέδωσε το Reuters, πως οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του ΔΝΤ για να συζητήσουν το χρέος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ωστόσο πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και χαρακτήριζαν λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος.
Η συνάντηση έρχεται σε εξαιρετικά λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενισχύοντας σενάρια περί καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις. Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλο εναλλακτικό πλάνο. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα», τόνισε ο Δ. Τζαννακόπουλος, προβλέποντας πως «υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου». Υπογράμμισε πως χρειάζεται πολιτική βούληση από όλους. Επανέλαβε όμως πως η επιθυμία της Αθήνας για συμφωνία δεν σημαίνει συναίνεση σε νέα μέτρα λιτότητας ούτε και υποχώρηση αρχών σε βασικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά.
Ζήτησε δε από το ΔΝΤ να μη βάλει εμπόδια και «να έχει το θάρρος της γνώμης του», καλώντας το να πει αν θεωρεί τα πλεονάσματα υψηλά και προβληματικά τα νέα μέτρα λιτότητας. Θεσμοί και κυβέρνηση, παρέπεμψαν τα τρία μεγάλα «αγκάθια», δηλαδή, το εργασιακό, τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 ? 2020 και ενεργειακά ζητήματα, στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις που συνεχίζονται, με στόχο τη σύγκλιση όλων των πλευρών. Πρώτο ορόσημο, είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου. Το EWG, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν «θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί», ενώ οι Θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με την Ελλάδα, τις επόμενες μέρες. Η κ. Μπράιτχαρτ, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά παραγωγικές συζητήσεις, εξήγησε πως αποστολή του Eurogroup του Δεκεμβρίου, είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα, χωρίς όμως να δεσμεύεται για το κλείσιμο της συμφωνίας. Πρέπει να σημειωθεί πως το εάν θα επιστρέψουν ή όχι οι Θεσμοί στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση που θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.
Φιλόδοξες προτάσεις
Η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει, αλλά η πρόοδος που έγινε είναι καλή, στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, υποστήριζαν χθες δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο MNI. Όπως ανέφεραν, εξετάζονται φιλόδοξες προτάσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, και εκτιμάται πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελάφρυνση 32 ? 36 δισ. ευρώ, εκτιμούσαν πως η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει και ένα Plan B, εάν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ, ενώ σημείωναν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να υπάρξει, εγκαίρως συμφωνία. Αξιωματούχος δεν εμφανιζόταν πάντως αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας όμως πως πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση έως το τέλος του έτους ή έστω έως τον Ιανουάριο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ματαιώθηκε το «Μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα

Ματαιώθηκε το «Μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα

Δεν θα γίνει τελικά η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή για το ελληνικό ζήτημα στο Βερολίνο
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle στο λεγόμενο «Μίνι Eurogroup» είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο μετά τη ματαίωσή του φαίνεται πως όλα πάνε πίσω. Η DW αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. 
Υπενθυμίζεται πως χθες πληροφορίες ανέφεραν πως θα διεξαγόταν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έκτακτο mini Eurogroup, αλλά χωρίς την... Ελλάδα, για τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό θα λάμβαναν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας) ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: