Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ορόσημο για το χρέος, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ορόσημο για το χρέος, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Ορόσημο για το χρέος, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Αγώνας δρόμου 20, περίπου, ημερών, έως το EuroWorkingGroup της 28ης Νοεμβρίου ώστε εκεί να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, ξεκινά για την κυβέρνηση, που έχει αναγάγει σε καθοριστικό στοίχημα, να κερδίσει «όσα περισσότερα μπορεί» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Εκεί αναμένεται να πέσει στο τραπέζι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που ίσως αποδειχθούν πιο φιλόδοξα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, όπως τουλάχιστον εκτιμούσε χθες κυβερνητική πηγή.
Αν και η κυβέρνηση επενδύει πλέον ουσιαστικά στο πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, το δύσκολο σημείο παραμένει στο «ξεκαθάρισμα» που πρέπει να κάνουν οι μεγάλοι παίκτες, κυρίως Βερολίνο και ΔΝΤ για την οριοθέτηση του πώς μπορεί να γίνει η συζήτηση για τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους. Με στόχο την επίτευξη ενός μίνιμουμ πολιτικού συμβιβασμού, ικανοποιητικού για την ΕΚΤ και τις αγορές, το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Τέσσερις αξονες 
Ορόσημο για το χρέος, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
Αισιόδοξος για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, μετά και το Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος που έθεσε παράλληλα τέσσερις στρατηγικούς άξονες. Όπως δήλωσε είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ουσιαστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη, και τη διεθνή κοινότητα, εκτιμώντας πως αυτό αποδεικνύεται και από τη δέσμευση του κ. Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ότι θα παρουσιάσει τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, στις 5 Δεκεμβρίου. Υποστήριξε πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας πως και ο Β. Σόιμπλε έχει αποδεχθεί πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στις 5 του Δεκεμβρίου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση για το χρέος είναι μια διαρκής συζήτηση, τόνισε πως στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, να πάρει η Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερα στο Eurogroup της 5ης του Δεκέμβρη και αυτό να οδηγήσει τη χώρα στο QE. Όπως εκτίμησε, αυτό ανοίγει διάδρομο δεκαετίας για την οικονομία και «θα έχουμε πάρα πολύ θετικά νέα στο επόμενο διάστημα».
Ορόσημο για το χρέος, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες, εκτίμησε πως η επίτευξη του στόχου για κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 28 Νοεμβρίου, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μίας εμπεριστατωμένης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «καθαρού διαδρόμου εξόδου» για την Ελλάδα.
Βασικά βήματα 
Ο «διάδρομος» αυτός κατά την κυβέρνηση περιλαμβάνει τα βασικά βήματα εξόδου από τα Μνημόνια, στα μέσα του 2018 που λήγει το τρέχον πρόγραμμα και συγκεκριμένα, συμφωνία για χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επιστροφή στις αγορές.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, παρά την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων στο Eurogroup για τις απαιτούμενες ενέργειες στο χρέος, το κλίμα είναι καλό και όλοι πλέον, συμμερίζονται αυτά τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Διευκρίνισε δε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup θα είναι «πιο φιλόδοξα» από ό,τι αναμενόταν.
Πιο μακριά 
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, αλλά και άλλων πλευρών, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, είναι η επικείμενη συζήτηση να πηγαίνει πιο μακριά και να περιλαμβάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτά θα αφορούν έναν συνδυασμό από σταθερά επιτόκια, περιόδους χάριτος και ωριμάσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κατά την κυβέρνηση υπάρχουν τέσσερις άξονες:
[1] Tάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
[2] Έναρξη συζήτησης για προσδιορισμό συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος. Στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, θα καθοριστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, για να ακολουθήσει έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, αλλά και από την ΕΚΤ, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη στο QE.
[3] Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας ειδικά στους τομείς που ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
[4] Προσανατολισμός στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών για τα οποία δημιουργείται ειδικό χαρτοφυλάκιο.
Π. Κ. Παντοάν
• Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ως προς την έκταση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος υπογράμμισε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Π. Κ. Παντοάν.
Επίσκεψη - μήνυμα
Πολλά ποντάρει η κυβέρνηση στην επικείμενη επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα. Όπως δήλωσε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος, η επίσκεψη είναι ακόμα ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια της χώρας, αφενός να βγει από την ατραπό της κρίσης και αφετέρου να συνεχίσει να παίζει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει έως τα τέλη Νοεμβρίου και ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: