Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ESM: Σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% έως το 2060

ESM: Σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% έως το 2060

ESM:  Σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% έως το 2060

Εμπιστευτική πρόταση που έχει συγκροτήσει ο ESM θα μπορούσε να ελαφρύνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 20% ως το 2016, μεταδίδει η WSJ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε, ο ESM προτείνει σταθερό επιτόκιο για ορισμένα ομόλογα, όπως και επέκταση της ωρίμανσης. 
Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο 6σέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, προτείνονται μέτρα που μπορούν να μειώσουν το φορτίο του χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου ένα πέμπτο έως το 2060.
Το έγγραφο προτείνει να διευκολυνθεί το φορτίο χρέους της Ελλάδας, επεκτείνοντας κάποιες διάρκειες ομολόγων και κλειδώνοντας σταθερό επιτόκιο σε ορισμένα από τα δάνεια, προκειμένου η χώρα να προστατευτεί από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι σωρευτικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών, θα μειώσουν το 2060 την αναλογία του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.
Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων, με τα πιο αποτελεσματικά να είναι αυτά που «κλειδώνουν» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα από μερικά από τα υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια.
Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.
Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνειά της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: