Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τζόζεφ Στίγκλιτς: οι φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι μόνο μακρινοί, υπάρχουν και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Τζόζεφ Στίγκλιτς: οι φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι μόνο μακρινοί, υπάρχουν και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ









“Θα πρέπει να τονίσω ότι το 80% των δραστηριοτήτων που περιγράφονται στα έγγραφα του Παναμά δεν έγιναν στον Παναμά, που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο”, είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, κατά την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 16 Νοεμβρίου. Ο Στίγκλιτς, που στο παρελθόν έχει υπάρξει σύμβουλος της κυβέρνησης του Παναμά, προσκλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για τα έγγραφα του Παναμά, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα.

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή του ΕΚ, ο Γιόζεφ Στίγκλιτς, υπενθύμισε ότι η νομική εταιρεία από την οποία έγιναν οι διαρροές - Mossack Fonseca - είναι μία μόνο από τις τέσσερεις κορυφαίες εταιρείες του Παναμά. “Θωρείται μάλιστα η μικρότερη από τις τέσσερεις δικηγορικές. Επομένως μπορείτε να καταλάβετε τι γίνεται σε αυτούς του μυστικούς παραδείσους”.

Ο ένας από τους δύο εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής Jeppe Kofod (Σοσιαλιστές, Δανία), μίλησε για την πιθανότητα μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την καταπολέμηση του απορρήτου. “Πιστεύω ότι η ιδέα μιας παγκόσμιας διάσκεψης είναι εξαιρετικά καλή”, απάντησε ο καθηγητής Στίγκλιτς. Εξήγησε ότι “πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη σφαιρική προσέγγιση, με μηδενική ανοχή στο απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει παγκόσμια επίθεση. Πιστεύω ότι η Ευρώπη μόνη της μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά”.

Ο δεύτερος εισηγητής της εξεταστικής επιτροπής Petr Ježek (Φιλελεύθεροι, Τσεχία), ζήτησε πληροφορίες για την κατάσταση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις εκλογές στις ΗΠΑ. “Πως μπορούν αυτές οι δύο αλλαγές να επηρεάσουν τον αγώνα μας κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε διεθνές επίπεδο;” Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, “οι φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι μόνο υπεράκτιες εταιρείες. (...) Υπάρχουν και εγχώριες εταιρείες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ”, είπε.

“Ως αντίδραση σε όσα αποκάλυπταν τα έγγραφα του Παναμά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρχίσει να κάνει κάτι που αφορά τους δικαιούχους. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συνεχιστεί από τη νέα μας διοίκηση, καθώς αυτός είναι ένας φοροφυγάς. Για αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για την Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα“, δήλωσε.

Μετά τις διαρροές των εγγράφων από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, η κυβέρνηση του Παναμά δημιούργησε μια επιτροπή, η οποία θα κάνει κάποιες προτάσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας του οικονομικού και του νομικού συστήματος χώρας. Ο Γιόζεφ Στίγκλιτς, ήταν μέλος αυτής της επιτροπής αλλά παραιτήθηκε καθώς η κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση να δημοσιοποιήσει τις συστάσεις.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: