Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Στραγγίζουν μισθωτούς, συνταξιούχους, κόβουν κοινωνικές παροχές

Στραγγίζουν μισθωτούς, συνταξιούχους, κόβουν κοινωνικές παροχές

Στραγγίζουν μισθωτούς, συνταξιούχους, κόβουν κοινωνικές παροχές

Κατάργηση φοροαπαλλαγών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ναυτικούς, φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τουριστικών καταλυμάτων, περικοπές κοινωνικών παροχών και δαπανών για υγειονομική περίθαλψη καθώς επίσης «ψαλίδισμα» διάφορων άλλων δημόσιων δαπανών είναι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που συζητούν κυβέρνηση και εκπρόσωποι δανειστών για να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο παρέδωσαν οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Αποκαλύπτεται ειδικότερα ότι εξετάζουν να καταργηθούν η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, η έκπτωση των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από το φόρο εισοδήματος και η αυτοτελής φορολόγηση για αμοιβές των ναυτικών.
Για τους ναυτικούς εξετάζεται εναλλακτικά η αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αναλυτικό τόμο των 313 σελίδων που κατέθεσε στη Βουλή, μαζί με τον κρατικό Πρϋπολογισμό του 2017, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:
  • Η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις αφορά 2.935.7378 φορολογούμενους και κοστίζει 67,95 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό.
  • Η έκπτωση των ιατρικών και νοσοκομειακών δαπανών από το φόρο εισοδήματος προκαλεί απώλεια εσόδων ύψους 120,64 εκατ. ευρώ.
  • Το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών, από τον οποίο ευνοούνται συνολικά 27.318 φορολογούμενοι, προκαλεί απώλεια εσόδων ύψους 91,21 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς τυχόν συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για κατάργηση των παραπάνω φοροαπαλλαγών θα έχει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ως συνέπεια την επιβάρυνση περίπου 3 εκατ. φορολογουμένων με 280 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους εισοδήματος ήδη από το 2017!
Επίσης το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 περιλαμβάνει:
  • Εξορθολογισμό των παροχών κοινωνικής πρόνοιας.
  • Κατάργηση των φορολογικών δαπανών όπως την έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος, έκπτωση φόρου για τα ιατρικά έξοδα, κ.ά.
  • Εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων για το ταμείο εθνικού συστήματος Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που θα μειώσουν τις δαπάνες.
  • Ψήφιση νομοθεσίας για την επιβολή ενός φόρου στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: