Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και οι επιπτώσεις της στις ικανότητες δανειοδότησης

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και οι επιπτώσεις της στις ικανότητες δανειοδότησης




Στο ερώτημα αν οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που προτάθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (BCBS) θα αποδυναμώσουν την ανταγωνιστική θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε διεθνές επίπεδο θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη στο Στρασβούργο.

Θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζει να συμβάλει στο έργο της BCBS προκειμένου να μην επηρεαστεί η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.
 Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι τα επιπλέον κεφάλαια που οι τράπεζες θα πρέπει να τηρούν  ως αποθεματικό βάσει της προτεινόμενης αναθεώρησης των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (οριστικοποίηση της Βασιλείας III, γνωστή ως «Βασιλεία IV») θα μειώσει την ικανότητά τους να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους διεθνώς. Τονίζουν ότι οι όποιες τυχόν αλλαγές στους κανόνες αυτούς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και το βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι ευρωβουλευτές αναμένουν επίσης από την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών να συμμετάσχουν στο έργο της BCBS και να παράσχουν στο Κοινοβούλιο πλήρη ενημέρωση.
Συζήτηση: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου
Ψηφοφορία: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: