Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η Ε.Ε. συγκεντρώνει απόψεις για μελλοντικούς κανόνες που θα αποτρέπουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό

Η Ε.Ε. συγκεντρώνει απόψεις για μελλοντικούς κανόνες που θα αποτρέπουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό




Η Ε.Ε. συγκεντρώνει απόψεις για μελλοντικούς κανόνες που θα αποτρέπουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική δράση της ΕΕ όσον αφορά τους συμβούλους και τους διαμεσολαβητές που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.

Πρόσφατες αποκαλύψεις κατέδειξαν πώς ορισμένοι διαμεσολαβητές, π.χ. φορολογικοί σύμβουλοι, βοήθησαν τους πελάτες τους να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε υπεράκτιες χώρες με σκοπό την αποφυγή καταβολής του φόρου. Αν και ορισμένες πολύπλοκες συναλλαγές και η σύσταση υπεράκτιων εταιρειών μπορεί να είναι απολύτως δικαιολογημένες, είναι σαφές ότι άλλες δραστηριότητες μπορεί να είναι λιγότερο δικαιολογημένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράνομες. Όπως ορίζει στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για τη λήψη περαιτέρω μέτρων με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή επιθυμεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητες των φορολογικών συμβούλων. Θέλει επίσης να μελετήσει τον τρόπο θέσπισης αποτελεσματικών αποτρεπτικών μέτρων για όσους προωθούν και διευκολύνουν μηχανισμούς επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και για όσους τους χρησιμοποιούν.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: Οι πολύπλοκοι χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί και οι αδιαφανείς εταιρικές δομές δεν προκύπτουν τυχαία: ορισμένοι διαμεσολαβητές τα έχουν αναγάγει σε υψηλή τέχνη, παρέχοντας στους πελάτες τους τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας με επιθετικό τρόπο ή να μεταφέρουν τα κέρδη τους αλλού, ώστε να μειώνουν σημαντικά τις φορολογικές τους εισφορές. Η δημόσια διαβούλευση που ξεκινάμε σήμερα θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε τρόπους με τους οποίους θα αποθαρρύνονται οι διαμεσολαβητές από τον σχεδιασμό τέτοιων μηχανισμών και θα παρέχονται στα κράτη μέλη περισσότερα στοιχεία και καλύτερη ενημέρωση, ώστε αυτά να μπορούν να εξαλείψουν πρακτικές αυτού του είδους.»

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με το πώς μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα υποχρεωτικής δημοσιοποίησης πληροφοριών για τους φορολογικούς συμβούλους. Αυτό το σύστημα θα υποχρεώνει τους διαμεσολαβητές να παρέχουν εγκαίρως πληροφορίες σχετικά με συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να εκληφθούν ως επιθετικός ή καταχρηστικός φορολογικός σχεδιασμός και θα αντανακλά τους στόχους των μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ (Δράση 12 της BEPS) για τη δημοσιοποίηση στρατηγικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Η παρούσα δημόσια διαβούλευση θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν είναι σκόπιμη η θέσπιση δεσμευτικών κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και, αν ναι, ποια είναι η καταλληλότερη νομοθετική πράξη γι' αυτόν τον σκοπό. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Ιστορικό 

Πολλές εταιρείες αλλά και μεμονωμένα άτομα εμπιστεύονται σε διαμεσολαβητές τον σχεδιασμό οικονομικών δομών που τους βοηθούν να αποφύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί. Στους διαμεσολαβητές αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται σύμβουλοι εν γένει, νομικοί, φορολογικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι επενδύσεων, λογιστές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστές και γραφεία σύστασης επιχειρήσεων («Φορείς παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες καταπιστευματικής διαχείρισης»). Τα συστήματα που διαμορφώνουν τέτοιοι διαμεσολαβητές μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε απώλεια φορολογικών εσόδων για τα δημόσια ταμεία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων κατά των διαμεσολαβητών που διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Επιτροπή να εξετάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με κανόνες υποχρεωτικής δημοσιοποίησης σύμφωνα με το πνεύμα της Δράσης 12 του σχεδίου του ΟΟΣΑ για τη BEPS, με στόχο τη θέσπιση πιο αποτελεσματικών αντικινήτρων για διαμεσολαβητές που συνεργούν σε σχεδιασμούς φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Η διαβούλευση αυτή θα συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη για δράση της ΕΕ με στόχο τη θέσπιση αποτελεσματικότερων μέσων που θα αποτρέπουν τους φορολογικούς συμβούλους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να σχεδιαστούν τα μέσα αυτά.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: