Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η Βουλή να αποφασίσει: τα σπίτια των Ελλήνων ανήκουν στους Έλληνες

Η Βουλή να αποφασίσει: τα σπίτια των Ελλήνων ανήκουν στους Έλληνες

 26 Οκτ 2016
 Κόκκινα Δάνεια
Η Βουλή να αποφασίσει: τα σπίτια των Ελλήνων ανήκουν στους Έλληνες
Διαβάστε στο ένθετο τις επιστολές που έστειλε η Αριάδνη Νούκα σε κυβερνώντες, Γιούνκερ, Σουλτς, σχετικά με το πως είναι δυνατόν ένα fund να κατάσχει πρώτη κατοικία.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς
Τι σημαίνει Δικαιοσύνη; Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στο νου μου, από τότε που ήμουν παιδί. Πολύ περισσότερο, όταν ήδη από την αρχή  της κρίσης, χρειάστηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου να υπερασπιστώ ανθρώπους, που ο ανεμοστρόβιλος της ύφεσης τους άρπαξε τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πλειστηριασμό για το τελευταίο καταφύγιό τους. Το σπίτι που  στεγάζει την φτωχική πλέον ζωή τους.
Πρόσφατη είναι η κοινωνική θύελλα, που ξέσπασε με τους 60.000 πλειστηριασμούς που βρίσκονται σε αναμονή, μετά την μεγάλη αποχή των συμβολαιογράφων. Ήρθαν στα Ειρηνοδικεία από το Δημόσιο (!!!) πλειστηριασμοί σε ΑΜΕΑ, πάμφτωχους ανθρώπους που ζουν από την Πρόνοια, πυρόπληκτους, ακόμα και ακίνητα Δήμων. Η σφοδρή κοινωνική αντίδραση, αλλά και η γνώση ότι μέχρι το τέλος του 2017, είναι μνημονιακή υποχρέωση, να φτάσουν στα Δικαστήρια άλλοι 50.000 πλειστηριασμοί, οδήγησε την κυβέρνηση να προαναγγείλει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε ότι αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές».
Ακόμα όμως και αν δεχθούμε ότι το προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων θα ενισχυθεί, ο νέος «Τιτανικός» ελλοχεύει, στην πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων σε κερδοσκοπικά funds, όπως ψηφίστηκε από την Βουλή στις 22/5/2016. Από την μεταβίβαση εξαιρούνται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ την 31-12-2017, τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ, ΗΔΗ ΟΜΩΣ ΤΗΝ 2-6-2016 ΔΟΘΗΚΕ η διαχείρισή τους στα FUNDS και άνοιξε νέα «κερκόπορτα» στους πλειστηριασμούς. 
Από εκείνη τη στιγμή, στον δύσκολο αγώνα μου, τη σκυτάλη πήραν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με την υπογραφή τους, μέσα από την πλατφόρμα Δημοψηφισμάτων “avaaz.org”.
Εκεί η πρόσκληση στους πολίτες, αναφέρει χαρακτηριστικά :
«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών και των εγγυητών το δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων πριν την πώληση τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η τράπεζα πετυχαίνει ακριβώς, ό,τι θα πετύχαινε και με την συνδιαλλαγή της με το κερδοσκοπικό fund, δηλαδή την είσπραξη του ίδιου χρηματικού ποσού. H πίστη της δεν διασαλεύεται, διότι θα πραγματώνει μια θεσμοθετημένη υποχρέωση της. Η όποια διασπορά του ηθικού κινδύνου, για όσα δάνεια συνεπών δανειοληπτών δεν μεταβιβαστούν μπορεί ν΄αποφευχθεί με μια σημαντική επιτοκιακή ελάφρυνση που επίσης μπορεί να θεσμοθετήσει η Πολιτεία».
Η αλληλογραφία με Γιούνκερ-Σουλτς
Το εκκωφαντικό μήνυμα που στέλνουν σήμερα πάνω από 100.000 πολίτες με αυτό το αίτημα, έγινε ακόμη πιο ισχυρό, μετά τις επιστολές μου τόσο στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όσο και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,με το οποίο διατύπωνα το απλό ερώτημα πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε ένα fund να μπορεί να κατάσχει πρώτη κατοικία. Ανεξαρτήτως ποσού,  ανεξαρτήτως ύψους αντικειμενικής ή εμπορικής αξίας του ακινήτου. Και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει προαπαιτούμενο της Κομισιόν ότι δε μπορεί να νομοθετηθεί ότι ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει κατά προτεραιότητα το δάνειό του, πριν μεταβιβαστεί στα funds. O πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, απάντησε ότι :
«σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση.
Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας». 
Τόσο τις επιστολές μου, όσο και τις απαντήσεις των κ.κ. Σουλτς και Γιούνκερ, κοινοποίησα αμέσως μόλις τις έλαβα, προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς, τους αρμόδιους υπουργούς και όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων, πιστεύοντας ότι αποτελούν πλέον ένα ισχυρό όπλο για όλο το Κοινοβούλιο, να νομοθετήσει την προτεραιότητα των ανυπαίτιων Eλλήνων δανειοληπτών, απέναντι στα κερδοσκοπικά funds.
Οι άμεσες αντιδράσεις από βουλευτές-ευρωβουλευτές
Άμεση άλλωστε ήταν η ερώτηση προς την Κομισιόν, από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη), αν ήταν αίτημα των Θεσμών να μην παρέχεται στους δανειολήπτες η δυνατότητα να εξαγοράσουν το δάνειο τους πριν αυτό πουληθεί στα Funds.
Η μάχη
δανειοληπτών-funds
και η επιστολή Γιούνκερ
Μετά από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη, αλλά και την απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη), ότι η δίκαιη θέση που προβάλλω ήταν και θέση της κυβέρνησης, που απορρίφθηκε από τους πιστωτές, επανήλθα προς τον υπουργό Οικονομίας, τον αγώνα του οποίου βαθύτατα εκτιμώ, τονίζοντας ότι απαντούσε σε λάθος ερώτηση. Το θέμα δεν είναι αν οι δανειστές επέβαλλαν τα funds, αλλά αν μας απαγόρευαν να νομοθετηθεί η προτεραιότητα των Ελλήνων, απέναντι στην κερδοσκοπία των funds.
 Σήμερα, εβδομάδες πριν έρθει στην Βουλή ο νόμος για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, οφείλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Ελλήνων που αγωνιούν για το τελευταίο καταφύγιό τους, το σπίτι τους, τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στρατεύονται σε μια τροπολογία που θα απομακρύνει τον εφιάλτη των Funds.
Ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Δημήτρης Καμμένος κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή, με την οποία η τράπεζα θα δίνει προθεσμία 30 ημερών στον δανειολήπτη να πληρώσει εκείνος, το τίμημα που θα πλήρωνε και το Fund.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει σχετική τροπολογία στο νέο νόμο για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, στο πνεύμα που ο ίδιος είχε περιγράψει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τις 12 Μαίου του 2016 : «Αντί αυτό το δάνειο να το αγοράσει ένα fund, να τον καλέσει η Τράπεζα να το αγοράσει στην τιμή που θα το αγόραζε το fund».
Να κάνει ένα επιπλέον, αλλά κρίσιμο βήμα η κυβέρνηση, ζητάει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης: «να μπορούν οι δανειολήπτες να εξοφλήσουν το χρέος τους προς τις τράπεζες στο ίδιον ποσόν που θα αγοράσουν τα δάνεια τα ξένα Funds”.
Το θέμα που άφησε ανοικτό ο κεντρικός Τραπεζίτης
Τι σημαίνει λοιπόν Δικαιοσύνη; Σίγουρα να ξεχωρίσεις την Ήρα από το στάρι, δηλαδή τους κακοπληρωτές που έχουν και κρύβονται πίσω από εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους Έλληνες. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε και η τοποθέτηση του Διοικητή της Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (11/10/2016), ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, γιατί να μην μπορούν οι δανειολήπτες να αγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θα το πάρει το fund, απάντησε πως «ο νόμος το επιτρέπει». 
Άλλωστε από την πλευρά των τραπεζιτών, είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank, Δημήτρη Μαντζούνη: Οπωσδήποτε είναι θετική (σ.σ. η λογική της προτίμησης στον ανυπαίτιο δανειολήπτη στεγαστικού), διότι το θέμα δεν είναι -όπως σας είπα- να το πάρει ένα fund κοψοχρονιά και να βγάλει χρήματα στην πλάτη ενός συνεργαζόμενου ή ατυχήσαντος οφειλέτη.
Σήμερα τίποτα δε μπορεί να εμποδίσει το Κοινοβούλιο να κοιτάξει κατάματα την ελληνική Κοινωνία και να νομοθετήσει, έστω και την ύστατη στιγμή υπέρ της. Αυτό είναι και το νόημα της επιστολής μου τόσο στους Έλληνες βουλευτές όσο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Γνωρίζοντας τον αγώνα σας, προκειμένου η ελληνική κοινωνία να διατηρήσει τη συνοχή της και να ανακτήσει την αξιοπρέπεια της, θα ήθελα να σας κάνω κοινωνό μιας βάσιμης αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τα "Κόκκινα Δάνειά" τους. Ειδικότερα για την δυνατότητα του δανειολήπτη, να βρίσκεται σε προτεραιότητα για την αγορά του δανείου του, έναντι των κερδοσκοπικών Funds».
Video
Infographics
Η Αριάδνη Νούκα μιλάει για την «κόκκινη» διαδρομή της
  • 18 Οκτ 2016
  •  
  • kokkinodaneio.gr
  •  
  • 77 Views
Η διακεκριμένη νομικός μιλά αποκλειστικά στο kokkinodaneio.gr για την ιδέα δικονομικής και νομοθετικής προώθησης του δικαιώματος προτεραιότητας των δανειοληπτών στην πώληση των δανείων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: