Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ Επιστροφές φόρου μόνο με τροποποιητικές

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ

Επιστροφές φόρου μόνο με τροποποιητικές

Ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο για το πως θα πάρουν πίσω τους φόρους που κατέβαλαν για το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους οι δικαστικοί
Ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο για το πως θα πάρουν πίσω τους φόρους που κατέβαλαν για το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους οι δικαστικοί

Με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2013, 2014 και 2015 στην εφορία τους, οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί θα πάρουν πίσω τους φόρους που κατέβαλαν για το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους.
Τη διαδικασία για την επιστροφή του φόρου στους δικαστικούς περιγράφει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Μισθοδικείου με τις οποίες έγινε δεκτό ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών πρέπει να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις αποζημιώσεις των βουλευτών και ως εκ τούτου θα πρέπει, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, από το καθαρό ποσό αποδοχών κάθε δικαστικού να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού των αποδοχών του ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη δαπανών άσκησης της λειτουργήματός του.
Με την εγκύκλιο δίδονται οδηγίες προς τις ΔΟΥ, προκειμένου τα ποσά του φόρου εισοδήματος που αναλογούν στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2014-2016, για τα έτη 2013-2015, να επανυπολογιστούν σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι υπ’ αριθμόν 89/2013 και 6/2015 αποφάσεις του Μισθοδικείου, δηλαδή με αφαίρεση ποσού ίσου με το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους από το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ετών 2014, 2015 και 2016 (για τα εισοδήματα των ετών 2013, 2014 και 2015), συμπληρώνοντας:
- στους κωδικούς 301-302 του πίνακα 4Α τα καθαρά ποσά εισοδήματος, τα οποία προκύπτουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από τις ακαθάριστες αποδοχές τους και εν συνεχεία μετά την αφαίρεση και του 25% του ποσού ακαθάριστων αποδοχών τους
- στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 του 25% του ποσού των ακαθάριστων αποδοχών τους, το οποίο πλέον είναι αφορολόγητο.
Η συμπλήρωση του 25% των ακαθάριστων αποδοχών στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 είναι απαραίτητη προκειμένου το ποσό αυτό να εξακολουθεί να υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς δεν προβλέπεται εξαίρεσή του από την εισφορά αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: