Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Χωρίς εισφορές για επικουρική και εφάπαξ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Χωρίς εισφορές για επικουρική και εφάπαξ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Χωρίς εισφορές για επικουρική και εφάπαξ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Του Γιώργου Γάτου
Τις εισφορές για την επικουρική ασφάλιση (7%) και εφάπαξ (4%) γλιτώνουν, τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου του 2017 -οπότε θα εκδοθεί νέος Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών- οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, καθώς και όσοι έχουν κάνει αυτασφάλιση.
Τις εξαιρέσεις προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος σε εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού (ν. 4387/16) και ενόψει της ενοποίησης, από την 1/1/2017, της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Με βάση την εγκύκλιο, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ από την 1/1/2017 και σε αυτό υπάγονται υποχρεωτικά:
• Για επικουρική ασφάλιση οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων, κλάδων και τομέων επικουρικής ασφάλισης που έχουν ήδη μεταφρεθεί στο ΕΤΕΑ καθώς και όσοι αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία - απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε φορέα κύριας ασφάλισης και δεν υπάγονται για την εργασία - απασχόλησή τους αυτή ή την ιδιότητά τους στην ασφάλιση άλλου φορέα επικουρικής ασφάλισης ή επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης ή των εξομοιούμενων με αυτούς, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
Δεν θα είναι, ωστόσο, υποχρεωτική η ασφάλιση των προαιρετικά ασφαλισμένων των ταμείων, κλάδων και τομέων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων υγειονομικών.
• Για παροχές εφάπαξ όσοι ήδη υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ με τις εισφορές ό,τι προβλέπουν τα καταστατικά για τους παλαιούς και 4% για τους νέους (από 1/1/93). Συνολικά οι ασφαλισμένοι 8 Ταμείων με τους τομείς τους (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, ο κλάδος Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ), ο κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, ο κλάδος Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, το Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού και ο Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού του ΙΚΑ • ΕΤΑΜ). Κατ’ αντιστοιχία και όσοι για πρώτη φορά από την 1/1/2017 αναλαμβάνουν εργασία - απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων.
Ατομικές μερίδες
Με δεδομένο τον νέο νόμο, οι παροχές θα είναι χαμηλότερες και δεν θα είναι ίδιες για όλους αφού το Ταμείο θα λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών που θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες (υποχρεωτικά από 1/1/2014 και μετά) με νοητή κεφαλαιοποίηση.
Το σύστημα αυτό θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής και για τους ασφαλισμένους στον κλάδο εφάπαξ παροχών μέχρι 31/12/2013 για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που αποκάλυψε η «Ημερησία», το ΕΤΕΑΕΠ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με δημοσιονομικό έλλειμμα 174,4 εκατ. ευρώ παρά τις περικοπές 1,2 δισ. ευρώ στις παροχές και την αύξηση, από 6% σε 7%, των εισφορών στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: