Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Νέα παρέμβαση από ΔΝΤ για χρέος και χαλάρωση στόχων

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Νέα παρέμβαση από ΔΝΤ για χρέος και χαλάρωση στόχων

Ο κ. Ράις εκτίμησε πως όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, μεταξύ ΔΝΤ, κυβέρνησης και Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόσο καλύτερα θα είναι
Ο κ. Ράις εκτίμησε πως όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, μεταξύ ΔΝΤ, κυβέρνησης και Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Νέα παρέμβαση, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές προς αναζήτηση ενός πολιτικού συμβιβασμού για χρέος και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ήλθε χθες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν εκ των προτέρων τα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους που θα προκριθούν από τους Ευρωπαίους, για να δεχθεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά μπορεί να είναι συνδεδεμένα με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Να διέπονται δηλαδή από συγκεκριμένο conditionality (αιρεσιμότητα) που σημαίνει πρακτικά ότι η υλοποίησή τους θα κρίνεται από την επίτευξη συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, κυρίως μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα επέμεινε στη θέση του Ταμείου για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει να σημειωθεί πως τα δημοσιονομικά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, που έρχονται στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στη σκιά των πιέσεων που έχουν ήδη ασκηθεί για δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ περίπου, το 2017. Πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο έχει ήδη θέσει θέμα μείωσης συντάξεων, περικοπής του αφορολόγητου, ενώ στο επίκεντρο για το Ταμείο παραμένει διαχρονικά και το θέμα του Δημοσίου.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ. Ράις, λίγο πριν από την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρχει τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 28 Νοεμβρίου, διευκρίνισε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε, το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωσή τους στο χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν εκ των προτέρων και μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Τόνισε όμως, πως σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει τις αποφάσεις του είναι απαραίτητο να έχει εικόνα για το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών, διατηρώντας τις πιέσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών. Το ΔΝΤ πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος μέσα στον Δεκέμβριο, όπως έχει δεσμευθεί και στο παρασκήνιο εντείνονται οι διαβουλεύσεις, με το Ταμείο να υπογραμμίζει πως δουλεύει με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα «στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί». Όπως ξεκαθαρίζει το Ταμείο θέλει ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους και όταν αυτά υπάρξουν, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Κάτι για το οποίο δεν υπάρχει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι βούληση αυτό να γίνει σύντομα. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση ξένων αξιωματούχων είναι πως η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου είναι το βασικό σενάριο στο οποίο εργάζεται, καθώς δεν θεωρείται πιθανή ούτε η απόσυρσή του, ούτε όμως και η συμμετοχή του με πολλά κεφάλαια.
Το Ταμείο παράλληλα εμμένει στη θέση περί ανάγκης αναπροσαρμογής του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Όπως ξεκαθαρίζει το Ταμείο, τα μέτρα που ενσωματώνονται στο τρέχον πρόγραμμα είναι συμβατά με στόχο για 1,5% του ΑΕΠ, όταν το πρόγραμμα προβλέπει 1,7% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν οι Ευρωπαίοι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Ράις εκτίμησε πως όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, μεταξύ ΔΝΤ, κυβέρνηση και Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου και αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα έως τις 21 Νοεμβρίου. Στόχος είναι στο EuroWorkingGroup στις 28 Νοεμβρίου να υπάρχει επαρκές πρόοδος, ώστε να καταστεί δυνατή μια τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Πρώτος σταθμός στη διαπραγμάτευση την ερχόμενη εβδομάδα είναι τα δημοσιονομικά, αφού πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, έως τις 21 Νοεμβρίου και έως το τέλος του έτους να έχει ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017 ? 2020.
Θετική πρόθεση
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ. Ράις, λίγο πριν από την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρχει τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 28 Νοεμβρίου, διευκρίνισε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου.
Οι αριθμοί
Το ΔΝΤ πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος μέσα στον Δεκέμβριο, όπως έχει δεσμευθεί και στο παρασκήνιο εντείνονται οι διαβου­λεύσεις, με το Ταμείο να υπογραμμίζει πως δουλεύει με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα «στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί».
Θα μείνει
Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση ξένων αξιωματούχων είναι πως η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου είναι το βασικό σενάριο στο οποίο εργάζεται, καθώς δεν θεωρείται πιθανή ούτε η απόσυρσή του, ούτε όμως και η συμμετοχή του με πολλά κεφάλαια.

ΤΖΕΡΙ ΡΑΙΣ

Βόμβα ΔΝΤ: Αφήνει παράθυρο για νέο μνημόνιο με αφορμή το χρέος

Βόμβα ΔΝΤ: Αφήνει παράθυρο για νέο μνημόνιο με αφορμή το χρέος

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν "απ΄αρχής" (upfront). Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ. της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες από την εκλογική νίκη Τράμπ, παραδέχθηκε ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, η ανάπτυξη παρέμεινε "πολύ χαμηλή, για πολύ καιρό και για πολύ λίγους", γεγονός που θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί.

«Παράθυρο» για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Τζέρι Ράις: Το Ταμείο ζητεί «μετρήσιμα» αλλά όχι απαραιτήτως άμεσα μέτρα για το χρέος
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 07:46
 
UPD:07:48
Ο  ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, παρέμεινε στη συνήθη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση 
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, με στόχο την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης -τα κλιμάκια αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα στην Αθήνα και οι πρώτες επαφές προγραμματίζονται για Δευτέρα ή Τρίτη-, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις άφησε ανοικτό το παράθυρο επίτευξης συμφωνίας για τη συμμετοχή και του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί άμεση ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να προσδιοριστούν, ώστε να είναι μετρήσιμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι και για το ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας, ο Τζέρι Ράις απέφυγε να τα προσδιορίσει, ωστόσο τόνισε ότι «όλα θα πρέπει να γίνουν σύντομα».
Ο κ. Ραις, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης, παρέμεινε στη συνήθη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ελάφρυνση του χρέους.
Άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, τότε η ομάδα του ΔΝΤ θα στείλει το ελληνικό ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου με το ερώτημα της συμμετοχής του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» τόνισε. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει τις «νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους» τις οποίες δήλωσε ότι θα φέρει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο πρόεδρός του Γερούν Ντέισελμπλουμ. Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα και αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε. Τόνισε, όμως, ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δημοσιευτεί στο πλαίσιο της έκθεσης για την οικονομία (άρθρο 4 του κανονισμού του ΔΝΤ) μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΝΤ: Αρκεί να προσδιοριστούν, τα μέτρα για το χρέος

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 18:55
 
UPD:19:59
REUTERS/TONY GENTILE
Ο Τζέρι Ράις πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο, μπορούν να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.
Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν εκ των προτέρων. 
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.
Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος της θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες από την εκλογική νίκη Τραμπ, παραδέχθηκε ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, η ανάπτυξη παρέμεινε «πολύ χαμηλή, για πολύ καιρό και για πολύ λίγους», γεγονός που θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: