Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Θ. Τζάκρη: Έναρξη λειτουργίας επιχείρησης μέσω μιας απλής εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο

Θ. Τζάκρη: Έναρξη λειτουργίας επιχείρησης μέσω μιας απλής εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο



Στην εκδήλωση του Facebook με τίτλο «Boost your Business», παρευρέθη η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Θεοδώρα Τζάκρη, ως ομιλήτρια στην Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας των Θεσμικών Φορέων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση η οποία επικεντρώνεται στο πώς το Facebook, ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (MμE), καθώς και στην ψηφιακή οικονομία.

Η κα Τζάκρη υποστήριξε στην παρέμβαση της πως η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων και υπογράμμισε πως «στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης νέας ή ψηφιακής οικονομίας, η ταχύτατη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, μεγέθυνση και απασχόληση».

Όπως ανέφερε η κα Τζάκρη, κεντρική προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής η οποία αντανακλάται και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του «ΕΣΠΑ 2014-2020», είναι η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της παραδοσιακής βιομηχανίας και την υιοθέτηση καινοτομιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί και είναι πλέον διαθέσιμα, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ, με ιδιαίτερη αναφορά στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠ.ΑΝ.Ε.Κ.) το οποίο θα διαθέσει περί στα έξι νέα προγράμματα συνολικής δαπάνης 404 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2017 και στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν και παρέχουν κίνητρα για την προώθηση των ΤΠΕ στην παραγωγική διαδικασία.

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα αυτά αφορούν:

Α) Τη «Σύγχρονη Μεταποίηση» ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια σε τρείς δυνητικούς τομείς: «Μεταποιητική διαφοροποίηση – παραγωγικός μετασχηματισμός», «Ενεργειακή αποτελεσματικότητα» και «Ψηφιακή Βιομηχανία», όπου συγκεκριμένα θα χρηματοδοτείται η ανάπτυξη και στήριξη ψηφιοποιημένων και ευέλικτων γραμμών παραγωγής, καθώς και σχεδιασμού και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Β) Το πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων στην περιβαλλοντική βιομηχανία» ύψους 30 εκατ. ευρώ όπου θα χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία και η ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων (S/W and H/W), εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου κτλ.

Γ) Το πρόγραμμα για την «ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα», ύψους 40 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος αυτού θα χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων δαπάνες εξοπλισμού ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πάρκων , και δαπάνες ελέγχου διαχείρισης των υποδομών και χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής.

Δ) Το πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), το οποίο απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα (9) τομείς προτεραιότητας της οικονομίας: Αγροδιατροφή ‐ Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά ‐ Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία με έμφαση σε επιχειρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών με τη μορφή κάθετων, ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι (πχ διείσδυση σε νέες αγορές). Εκτός ότι ο τομέας ΤΠΕ είναι επιλέξιμός τομέας που θα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα και στους υπόλοιπους τομείς ενισχύεται εμμέσως καθώς θα προβλέπεται η χρηματοδότηση ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις επιταγές της Ψηφιακής Βιομηχανίας και του νέου παραγωγικού προτύπου.

Ε) Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Μέσω του προγράμματος θα επιτευχθεί αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

ΣΤ) Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ), το οποίο αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και προκειμένου να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί το ελληνικό Start-up οικοσύστημα ώστε να αυξηθούν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την οικονομία, σχεδιάζεται ήδη ένα νέο πρόγραμμα στο ΕΠΑΝΕΚ, με τίτλο «Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», το οποίο θα διαρθρώνεται γύρω από δυο άξονες:

Α) Τη στήριξη ολοκληρωμένων επενδυτικών καινοτομικών σχεδίων και

Β) Τη χρηματοδότηση μεμονωμένων εργαλείων (πατέντες, εξειδικευμένες μελέτες, πιστοποιήσεις κλπ).

Το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο

Στην παρέμβαση της η κα Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης και στο νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις το οποίο έχει ήδη πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Κεντρικός μοχλόs του νέου θεσμικού πλαισίου, αποτελεί η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Η ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου αυτού Συστήματος σηματοδοτεί τη μετάβαση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων όλων των κλάδων της χώρας σε μια νέα εποχή, όπου ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί μέσω μιας απλής εφαρμογής του τηλεφώνου του να ξεκινάει τη λειτουργία της επιχείρησής του.

http://taxheaven.gr


ΨΗΦΙΑΚΗ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ιδρυση επιχείρησης από... κινητό τηλέφωνο

Ιδρυση επιχείρησης από... κινητό τηλέφωνο

Ψηφιακή... επανάσταση στην ίδρυση επιχειρήσεων, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, ετοιμάζεται εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει το άμεσο ξεκίνημα της λειτουργίας μιας εταιρείας. Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων», ενώ πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης νέας ή ψηφιακής οικονομίας, η ταχύτατη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, μεγέθυνση και απασχόληση».
Ανέφερε ότι, με την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) που προωθεί η κυβέρνηση, ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί μέσω μιας απλής εφαρμογής του τηλεφώνου του να ξεκινάει τη λειτουργία της επιχείρησής του.
Τα κινητά τηλέφωνα και τα social media εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε σε χθεσινή εκδήλωση του Facebook με τίτλο «Boost your Business», η οποία επικεντρώθηκε στο πώς το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Στέφανος Λουκάκος, διευθυντής του Facebook για τον τομέα των ΜμΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (EMEA) ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 3,8 εκατομμύρια χρήστες του facebook, εκ των οποίων το 80% κάνει χρήση μέσω του κινητού τους. Μέσω του εργαλείου αυτού, κάθε μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς τους καταναλωτές οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Λουκάκο έχουν τρεις βασικές απαιτήσεις: την άμεση επικοινωνία, την επικοινωνία μέσω εικόνων και τη διαδραστική επικοινωνία μέσω βίντεο.
Η κ. Τζάκρη ανέφερε τα προγράμματα για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην επιχειρηματικότητα συνολικής δαπάνης 404 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά τα προγράμματα αυτά αφορούν:
[1] Τη «Σύγχρονη Μεταποίηση» ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
[2] Το πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων στην περιβαλλοντική βιομηχανία» ύψους 30 εκατ. ευρώ, όπου θα χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών
[3] Το πρόγραμμα για την «ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα», ύψους 40 εκατ. ευρώ όπου θα χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων δαπάνες εξοπλισμού ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πάρκων και δαπάνες ελέγχου διαχείρισης των υποδομών και χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής.
[4] Το πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), το οποίο απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις.
[5] Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
[6] Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας- Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ), το οποίο αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών.
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης σκιαγράφησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο braindrain. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ υπάρχει η μέριμνα ώστε όλες οι σχετικές δραστηριότητες ψηφιακής οικονομίας να είναι επιλέξιμες: είτε αφορά τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups), την ενίσχυση των νέων ερευνητών και ερευνητριών και τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, είτε την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα.
Για το πρώτο σκέλος έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο σκέλος οι διαθέσιμοι πόροι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: