Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Οι φορολογικές αλλαγές που προωθούνται με το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Οι φορολογικές αλλαγές που προωθούνται με το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Οι φορολογικές αλλαγές που προωθούνται με το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Aύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ προωθείται από την κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα περισσότερα από τα θέματα που εξετάζονται έχουν ήδη «κλειδώσει», ενώ παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες επί των συγκεκριμένων φορο-αλλαγών.
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ναυτεμπορική οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπουν τα εξής:
  • Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, με στόχο να καταργηθούν όσες κριθούν άδικες και αναποτελεσματικές.
  • Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι και ουσιαστικότεροι οι πλειστηριασμοί στοιχείων των οφειλετών.
  • Υλοποίηση του περιουσιολογίου, το οποίο θα είναι «συντονισμένο» με το Μητρώο Καταθετών που ήδη λειτουργεί.
  • Αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ.
  • Θέσπιση, έως τον Φεβρουάριο του 2017, των κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν το μέτρο της λοταρίας για τις αποδείξεις.
  • Ευθυγράμμιση, έως τον Ιούνιο του 2017, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018.
  • Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το τέλος του 2018.
  • Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Υλοποίηση του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα και την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται θα πρέπει, έως τον Ιούνιο του 2017, το 80% των «ύποπτων» κατηγοριών επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής να έχει τοποθετηθεί συσκευή χρέωσης καρτών POS.
  • Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
  • Λήψη στοιχείων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από στο σύνολο των μέτρων που προωθούνται δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, που στόχο έχει τον περιορισμό του «μαύρου» χρήματος.
Αυτό φυσικά έχει διπλή ανάγνωση: είτε η διάσταση απόψεων όσον αφορά το ύψος του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων που θα αποκαλυφθούν με αυτοκαταγγελία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών παραμένει μεγάλη, είτε ότι το σχέδιο «παγώνει» καθώς και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι χωρίς ισχυρά κίνητρα η απόδοσή του στα δημόσια έσοδα θα είναι από πενιχρή έως ανύπαρκτη.

Τελεσίγραφο τριών ημερών από Μοσκοβισί για τεχνική συμφωνία

Εφικτή είναι η επίτευξη συμφωνίας, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
antithetos-gia-to-senario-prowrwn-eklogwn-o-moskobisi
 
Πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο επόμενο 3ήμερο προκειμένου να πάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με κλεισμένη τη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο.
Αυτό το μήνυμα-τελεσίγραφο έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και παραγωγικούς φορείς της χώρας. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή επί της βάσης του 3ου μνημονίου το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Το «τι θα γίνει μετά το 2018, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη δική του εκτίμηση «τα τρία μνημόνια για την Ελλάδα είναι πολλά», δεν θέλουμε ένα τέταρτο μνημόνιο αλλά δεν μπορώ να το αποκλίσω.
Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είναι τα εξής:
  • Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί μεταξύ των τεσσάρων οργάνων.
  • Όλοι οι θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν από κοινού παρά τις διαφορές απόψεων. Στην αρχή όλοι μπορούμε να διαφωνούμε αλλά στο τέλος πρέπει να καταλήξουμε σε κοινό τόπο. Και αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξει ρήγμα.
  • Πρέπει να εμπεδώσουμε την ανάπτυξη ώστε να ωφεληθεί και ο λαός.
  • Πρέπει να υπάρξει μέρισμα για τον λαό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μείνουν και να κερδίσουν στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυτές επενδύουν. Πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Ελλάδα.
  • Υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις για να ισχυροποιηθεί η ελληνική οικονομία:
  1. Η ανάπτυξη να είναι χωρίς αποκλεισμούς.
  2. Το σύστημα πρόνοιας να στοχεύσει σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Δεν πρέπει να πλήττεται η μεσαία τάξη από τη δημιουργία πλούτου.
  3. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σε ότι μας αναλογεί. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει θετικό παράδειγμα συλλογής φόρων.
  4. Ο ενστερνισμός των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει όλες οι δυνάμεις πολιτικές να τις αποδεχτούν. Να δημιουργηθεί σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Δεν μπορεί να υπονομεύει τη σταθερότητα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις.
  • Η Ευρώπη χρειάζεται ευρωπαϊκές ιδέες από την Ελλάδα. Έχετε μια ειδική σχέση με τον ισχυρό και δύσκολο εταίρο, την Τουρκία. Η Κομισιόν θα ήθελε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου.
  • Θέλουμε δραστήρια ενεργό Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
  • Εϊμαστε στο 3ο μνημόνιο. Το 3 είναι ήδη πάρα πολύ. Θέλουμε να επιτύχει και να βγούμε από το πρόγραμμα. Μια χώρα έχει μείνει στο μνημόνιο, τρία είναι αρκετά.
  • Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα έως το τέλος.
  • Μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν έχει απολέσει την κυριαρχία της.
  • Οι φορολογικοί συντελεστές ήταν και παραμένουν αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζεστε ένα κλίμα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να είστε σοβαρός εταίρος της Ευρωζώνης. Το πώς θα γίνει αυτό, δεν είναι δική μου δουλειά. Η χώρα ξέρει πώς θα πετύχει πώς θα δημιουργήσει ισχυρή οικονομία.

Τι ζήτησε ο ΣΕΒ από τον Μοσκοβισί

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση (QE) και την ελάφρυνση του χρέους και οδικό χάρτη για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ζήτησε η διοίκηση του ΣΕΒ από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και μέλη του ΔΣ παρέθεσαν σήμερα πρόγευμα εργασίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στα γραφεία του Συνδέσμου, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν και οι δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.  
Σε δήλωσή του, ο κ. Φέσσας σημείωσε τα εξής: «Συναντηθήκαμε, σήμερα, με τον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί, έναν σταθερό φίλο της χώρας μας και αρωγό της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και την επάνοδο της σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφέραμε στον Επίτροπο πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία της χώρας να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, που θα ανοίξει το δρόμο για θετικές εξελίξεις, όπως είναι η έναρξη του QE και οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, τονίσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός οδικού χάρτη για τη σταδιακή ελάφρυνση της υψηλής φορολογίας που έχουν επωμιστεί οι οργανωμένες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο ΣΕΒ έχει επεξεργαστεί μια δέσμη προτάσεων για την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τη σταδιακή αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: