Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ Σενάρια για συμφωνία απομείωσης του χρέους κατά 65 δισ. αλλά με 12 νομοσχέδια - φωτιά

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ

Σενάρια για συμφωνία απομείωσης του χρέους κατά 65 δισ. αλλά με 12 νομοσχέδια - φωτιά

Σενάρια για συμφωνία απομείωσης του χρέους κατά 65 δισ. αλλά με 12 νομοσχέδια - φωτιά

Αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία για απομείωση χρέους 65 δις με συγκεκριμένα μέτρα που θα κατατεθούν σε 12 νομοσχέδια, επιδιώκει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να περάσουν το ταχύτερο από τη Βουλή και θα οδηγούν σε λιγότερο χρέος κατά 65 δις, κι όχι κατά 40 δις που ήταν το αρχικό σχέδιο.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία βάζει πάγο σε οποιαδήποτε λύση με «κούρεμα» και ο Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή, η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να επέλθει η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα προβλέπουν μείωση επιτοκίων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής έτσι ώστε να μειωθούν και οι ετήσιες ανάγκες του κράτους για την αποπληρωμή των χρεών προς τους δανειστές.
Τα μέτρα που υπόσχονται οι δανειστές είναι όμως βραχυπρόθεσμα και αφορούν σε επιμήκυνση ως περίπου πέντε έτη. Προσθέτουν στα 40 από τα 320 δισ. του χρέους άλλα 25 δισ. του EFSF. Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση των λήξεων ομολόγων από 28 σε 32 χρόνια και τη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, με τρόπο ώστε και να μην υπάρχουν «εκτινάξεις» για κάποια περίοδο, αλλά και να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υπολογίζει τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει ως δόσεις αποπληρωμών. 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Εθνος απαιτούν από την ελληνική πλευρά μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου τη λήψη 12 μέτρων που αφορούν στα εργασιακά, τα αδήλωτα εισοδήματα, το πλαστικό χρήμα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ουσιαστικά αυτή την ώρα υπάρχει ένας αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση να υπάρξει μια βασική συμφωνία μέχρι το euroworking geroup της 28ης του μήνα έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επικύρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν κρίσιμες διαπραγματεύσεις
Κυβερνητική πηγή εξέφραζε την αισιοδοξία ότι σε όλα τα ανοικτά ζητήματα θα υπάρξει τελική συμφωνία, η οποία θα αποτυπωθεί στο EuroWorking Group, που θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου.
Το EWG θα ανάψει με τη σειρά του το πράσινο φως για την διεξαγωγή του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, το οποίο θα κλείσει και τον δεύτερο κύκλο της πρώτης αξιολόγησης.
Συνολικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από 15 ημέρες, θα κατατεθούν 12 νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων αυτό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αφορά στην κινητικότητα των Υπαλλήλων, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη επιχειρήσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων κ.α.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αναμένεται να κινούνται στις ακόλουθες κατευθύνσεις:
- Ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Ο στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να μην υπάρξουν, «βουνά» πληρωμών αποκλειστικά για τόκους όπως αυτά που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή κυρίως μετά το 2021. Ειδικά το 2021 και το 2022, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει περισσότερα από 17 δις. ευρώ σε τόκους ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 8% του ΑΕΠ. Η ομαλοποίηση, μπορεί να γίνει με χρονική μετάθεση των πληρωμών, ουσιαστικά με αλλαγή των όρων των δανειακών συμβάσεων.
- Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους. Στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι «μπορεί να γίνει χρήση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος». Αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά με «αγορά» παλαιού και ακριβότερου χρέους με νέα δάνεια τα οποία θα δοθούν από τον ESM. Αυτή η ανταλλαγή χρέους, θα φέρει μείωση επιτοκίου και κατά συνέπεια τόκων.
- Σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM. Τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα. Ειδικά στην Ελλάδα όπου το κυμαινόμενο κομμάτι του χρέους ξεπερνά το 70% του συνόλου, ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον είναι τεράστιος καθώς ακόμη και μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης, συνεπάγεται επιβάρυνση άνω των 2,5 δις. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τη σταθεροποίηση του επιτοκίου πληροφορίες φέρουν τον ESM να συζητά με τον ΟΔΔΗΧ το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά σε κομμάτι του χρέους της τάξεως των 25 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: