Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΕΣΕΕ: Μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζει το 27,6% των επιχειρήσεων

ΕΣΕΕ: Μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζει το 27,6% των επιχειρήσεων

ΕΣΕΕ: Μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζει το 27,6% των επιχειρήσεων

Περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εμφανίζουν, παρά την κρίση, στοιχεία ανθεκτικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ωστόσο το στοιχείο της ανησυχίας είναι έντονο στον εμπορικό κόσμο, κυρίως όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, καθώς μάλιστα στον αντίποδα περισσότερες από μια στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις (27,6% του συνόλου) κατατάσσονται στην κατηγορία των «απειλούμενων», καθώς εμφανίζουν ταυτόχρονα μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα δεδομένα προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που παρουσιάστηκε σήμερα και καταγράφει την κατάσταση στο εμπόριο μαζί με τις αναμενόμενες τάσεις από τη μελέτη δείγματος 1.200 επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Σύμφωνα με τα κύρια συμπεράσματα:
-Έξι στις δέκα επιχειρήσεις (59,4%) δήλωσαν μείωση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το 32,5% δήλωσε στασιμότητα και το 8,2% αύξηση. Το μέσο ποσοστό μείωσης του τζίρου ήταν 23,4%.
-Στο ίδιο διάστημα το 86,1% των εμπορικών επιχειρήσεων δεν έκαναν προσλήψεις ή απολύσεις. Το 7% προσέλαβε υπάλληλο χωρίς να απολύσει ενώ το 3% απέλυσε χωρίς να προσλάβει.
-Το 24% των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου και το 29% του λιανικού έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% και 30%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές (19% και 17% αντίστοιχα), προφανώς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής εφοδιασμού.
Η έκθεση της ΕΣΕΕ κατηγοριοποιεί τις επιχειρήσεις με βάση το συνδυασμό των κριτηρίων του τζίρου και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την ανάλυση προκύπτει ότι:
-Το 5,8% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για τις λεγόμενες «δυναμικές» επιχειρήσεις.
-Οι «αναπτυσσόμενες» είναι η μικρότερη κατηγορία (2,8%) καθώς αυξάνουν τον τζίρο τους αλλά έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Το μικρό μέγεθος αυτής της ομάδας αποτελεί ένδειξη κατά την ΕΣΕΕ ότι ο κλάδος δεν περιλαμβάνει «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
-Στις «ανθεκτικές» ανήκει το 19,3% με στασιμότητα τζίρου και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
-Το 11,6% χαρακτηρίζονται ως «αγωνιστές» (στασιμότητα τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές.)
-Μείωση τζίρου αλλά όχι χρέη έχουν το 32,9% των επιχειρήσεων και είναι η πολυπληθέστερη ομάδα. Είναι οι λεγόμενοι συνεπείς.
-Τέλος, το 27,6 συνδυάζει μείωση τζίρου με ληξιπρόθεσμες οφειλές και βρίσκεται στην κατηγορία των «απειλούμενων». Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων.
Σε ποιοτική έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης, τα σημαντικότερα προβλήματα του εμπορίου περιλαμβάνουν κατά σειρά σπουδαιότητας το φορολογικό, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και την έλλειψη ρευστότητας.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς για να φανεί ένα έστω αχνό φως στο βάθος του τούνελ της κρίσης».
«Όσο συνεχίζεται η συνθήκη της φορολογικής ασφυξίας, της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, της καταναλωτικής συρρίκνωσης και της οικονομικής αβεβαιότητας ο στόχος της ανάκαμψης φαντάζει μακρινός και ο οικονομικός χρόνος των επιχειρήσεων αρχίζει να στερεύει». Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.

#επιχειρήσεις #οφειλές #ΕΣΕΕ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΣΕΕ

Σε κίνδυνο βρίσκονται 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις

Σε κίνδυνο βρίσκονται 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις

Σε εξαιρετικά κακή κατάσταση βρίσκεται το εμπόριο στην Ελλάδα, με 4 στις 10 εταιρείες να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το 27,6% του συνόλου των επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εμφάνισαν μείωση τζίρου. Ωστόσο, 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εμφανίζουν παρά την κρίση στοιχεία ανθεκτικότητας.
Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει επίσης πως:  
-Το 5,8% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση τζίρου το πρώτο εξάμηνο και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 -Ποσοστό 2,8%, παρουσιάζει αύξηση του τζίρου αλλά έχει ληξιπρόθεσμα χρέη.
-Στις "ανθεκτικές" ανήκει το 19,3% η οποία έχει στασιμότητα τζίρου και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
-Το 11,6% των επιχειρήσεων έχει στασιμότητα τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
-Μείωση τζίρου αλλά όχι χρέη έχει το 32,9% των επιχειρήσεων.
-Το 27,6 συνδυάζει μείωση τζίρου με ληξιπρόθεσμες οφειλές και βρίσκεται στην κατηγορία των απειλούμενων. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων.
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ

ΕΚΤ: Συνεχίζεται η πτώση στον τζίρο και τα κέρδη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΕΚΤ: Συνεχίζεται η πτώση στον τζίρο και τα κέρδη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Ελλάδας συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, στο εξάμηνο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 2016, αναφορικά με τον τζίρο και την κερδοφορία τους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου μεταξύ 11.233 επιχειρήσεων, οι ΜμΕ της Ευρωζώνης συνέχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση αναφορικά με τον τζίρο τους. Ειδικότερα, κατέγραψαν αύξηση του τζίρου τους σε μεγαλύτερο βαθμό (η διαφορά μεταξύ όσων είδαν αύξηση του τζίρου από εκείνους που σημείωσαν μείωσή του έφθασε το 19%), η οποία αφορούσε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων και τις περισσότερες χώρες.
Οι ΜμΕ στην Ελλάδα συνέχισαν να παρουσιάζουν επιδείνωση του τζίρου τους, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο εξάμηνο (-4% από -20%). Επίσης, συνέχισαν να δηλώνουν μειώσεις των κερδών τους (-42%), σε ελαφρά μικρότερο βαθμό από την προηγούμενη έρευνα. Μειώσεις κερδών δήλωσαν και οι ιταλικές (-15%), οι γαλλικές (-12%) και οι βελγικές (-6%) ΜμΕ.
Οι ΜμΕ στην Ευρωζώνη συνέχισαν να ανησυχούν λιγότερο για την πρόσβασή τους σε πηγές χρηματοδότησης απ' ό,τι για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Η «πρόσβαση στη χρηματοδότηση» ήταν η λιγότερο σημαντική ανησυχία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης (με το σχετικό ποσοστό να φθάνει μόλις στο 9%), ενώ κύριος παράγοντας ανησυχίας παρέμεινε η «εύρεση πελατών» (25%), ακολουθούμενος από την «διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», το «κόστος παραγωγής και εργασίας», τις αυξημένες «ανταγωνιστικές πιέσεις» και το μη διευκολυντικό «ρυθμιστικό πλαίσιο».
Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ στην πρόσβασή τους σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Οι ελληνικές ΜμΕ θεωρούν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση ως το πιο σημαντικό πρόβλημα (το 24%), όπως και στην Ιρλανδία (ποσοστό 12%) και την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία (11%).
Οι ΜμΕ των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης κατέγραψαν μείωση των δανείων σε σχέση με το ενεργητικό τους, με εξαίρεση τις ελληνικές, οι οποίες συνέχισαν να σημειώνουν αύξηση σε μικρό βαθμό (2%) και τις ιταλικές, που δεν δήλωσαν κάποια μεταβολή. Επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνέχισαν να μειώνουν τις δαπάνες τους για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους τους, με εξαίρεση τις ελληνικές, τις ιρλανδικές, τις ιταλικές και τις πορτογαλικές που σημείωσαν αυξήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: