Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 21,37% ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Υπέρβαση - έκπληξη στα έσοδα κατά 2,32 δισ. στο δεκάμηνο

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 21,37% ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Υπέρβαση - έκπληξη στα έσοδα κατά 2,32 δισ. στο δεκάμηνο

Υπέρβαση - έκπληξη στα έσοδα κατά 2,32 δισ. στο δεκάμηνο

Της Μαρίας Βουργάνα
Νέα εντυπωσιακή αύξηση 21,37% έναντι του στόχου εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, καθώς ανήλθαν σε 4,742 δισ. ευρώ, χαρίζοντας χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπει το στόχο στο σκέλος των εσόδων να επιτυγχάνεται φέτος. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι καθαρές δημόσιες εισπράξεις ξεπέρασαν το στόχο κατά 2,32 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται λίγες ημέρες πριν την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένεται να τα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να αντικρούσει με στοιχεία τις πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι πιστωτές «γκρινιάζουν» κυρίως για το αν η καλή ροή εσόδων έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Δηλαδή η αύξηση δεν είναι συγκυριακή και θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση και το 2017, όπου εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο, αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις από το ΦΠΑ, την πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στους συμψηφισμούς που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος.
Υπέρβαση - έκπληξη στα έσοδα κατά 2,32 δισ. στο δεκάμηνο
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τον περασμένο μήνα στα ταμεία του δημοσίου εισέρρευσαν 5,010 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,271 δισ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκαν 739 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 364 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να διαμορφωθούν στα 4,742 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,907 δισ. ευρώ (αύξηση 21,37%).
Οι φορολογούμενοι φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το στοίχημα των εσόδων του Οκτωβρίου κερδήθηκε και η σημαντική αύξησή τους απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη αφού στο δεκάμηνο έχει δημιουργηθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας 2,32 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων. Παράλληλα, ενισχύονται οι προβλέψεις για υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ. Ηδη, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού διατυπώνεται η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των εσόδων (49,107 δισ. ευρώ) θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο να εισπράξει φόρους ύψους 9,116 δισ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τον επόμενο μήνα θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Για τα νέα τέλη κυκλοφορίας το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές με μεταφορά των βαρών από παλιά και φθηνά σε νεότερα και ακριβά αυτοκίνητα.
Το στοίχημα των εσόδων του Οκτωβρίου, κερδήθηκε κυρίως από:
Τις αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% που ισχύει από την 1η Ιουνίου, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε νησιά του Αιγαίου, αλλά κυρίως η διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές φέρνουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σημειώνεται ότι στο τέλος Οκτωβρίου απέδωσαν ΦΠΑ εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) για τις συναλλαγές που είχαν τον Σεπτέμβριο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.
Την είσπραξη της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Τους πάνω από 30.000 προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά αλλά και στα 48ωρα «λουκέτα» που μπήκαν στις επιχειρήσεις για τη μη έκδοση αποδείξεων.
Εισπράξεις στο δεκάμηνο 
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2,32 δισ. ευρώ καθώς εισπράχθηκαν 39,991 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 37,671 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση είναι της τάξης του 21,37%. Τα έσοδα που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημοσίου στο δεκάμηνο διαμορφώθηκαν σε 42,408 δισ. ευρώ έναντι στόχου 40,202 δισ. ευρώ.
Ωστόσο οι επιστροφές φόρου που έγιναν τον περασμένο μήνα ήταν λιγότερες κατά 96 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα το Δημόσιο επέστρεψε φόρους στους δικαιούχους 268 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 364 εκατ. ευρώ (μείωση 26,37%). Στο 10μηνο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,417 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,531 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, τον περασμένο μήνα στα ταμεία του Δημοσίου εισέρρευσαν 5,010 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,271 δισ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκαν 739 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 364 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να διαμορφωθούν στα 4,742 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,907 δισ. ευρώ (αύξηση 21,37%).
Πληρώνουν οι φορο­λογούμενοι
Οι φορολογούμενοι φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το στοίχημα των εσόδων του Οκτωβρίου κερδήθηκε και η σημαντική αύξησή τους απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη, αφού στο δεκάμηνο έχει δημιουργηθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας 2,32 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: