Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΒΟΥΛΗ Χουλιαράκης: Οδικός χάρτης για την έξοδο από την επιτροπεία ο προϋπολογισμός του 2017

ΒΟΥΛΗ

Χουλιαράκης: Οδικός χάρτης για την έξοδο από την επιτροπεία ο προϋπολογισμός του 2017

Χουλιαράκης: Οδικός χάρτης για την έξοδο από την επιτροπεία ο προϋπολογισμός του 2017

«Καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν τον προϋπολογισμό, να στηρίξουν την προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα με κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είπε ότι η προσδοκία είναι στο επόμενο Εurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συζητηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα να παραμετροποιηθούν, με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά. Είπε επίσης ότι προσδοκία είναι στη διάρκεια του χειμώνα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου, η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2017 είπε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο δύσκολο δημοσιονομικά και μακροοικονομικά, αλλά και σε ένα πλαίσιο γενικής ισορροπίας, θέτει τους εξής στόχους και από αυτούς θα κριθεί:
-πρώτα από όλα την περαιτέρω εμπέδωση και την πλήρη ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο η χώρα να είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές και να πετάξει μια και καλή, το 2018, από πάνω της, την επιτροπεία που υπαγορεύει το πρόγραμμα προσαρμογής. «Η αξιοπιστία έχει μια τιμή. Η τιμή της αξιοπιστίας είναι το μακροχρόνιο επιτόκιο δανεισμού. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας ρίχνει την τιμή αυτή, επιτρέπει στη χώρα να βγει γρήγορα στις αγορές», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης.
-στους στόχους συμπεριέλαβε την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη. «Το 2015, στα πλαίσια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που είχε ήδη συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε πόρους 100 εκατομμυρίων για τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Το 2016, με τον φετινό προϋπολογισμό, προϋπολόγισε πόρους 272 εκατομμυρίων για τον ίδιο λόγο. Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει 760 εκατομμύρια για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και άλλα 300 εκατομμύρια για τον προϋπολογισμό των υπουργείων υγείας και παιδείας. Και τέλος 250 επιπλέον εκατομμύρια για τη στήριξη των δημοσίων επενδύσεων ακριβώς επειδή το συγχρηματοδοτούμενο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων θα μειωθεί κατά τι», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
-Μεσοπρόθεσμα στη διάρκεια του 2017, όπως περιγράφει άλλωστε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου εκεί που δεν υπάρχει, με την ολοκλήρωση της επισκόπησης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μιας σειράς δράσεων που την ευθύνη τους έχει η υφυπουργός Οικονομικών, ώστε το 2018 να είναι ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιος και ακόμα πιο αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός.
«Κανείς δεν πανηγυρίζει και δεν έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει όταν η οικονομία ξέφυγε από την ύφεση δύο τρίμηνα πριν, το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν είναι αυτοί που θέλουμε να είναι αν και προσδοκία είναι ότι το 2017 θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας είναι ακόμα σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν έχει περιθώρια να δανειστεί από τις αγορές, δεν έχει κατά συνέπεια τα περιθώρια να κάνει την αντικυκλική πολιτική που θα ήθελε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο και ευμετάβλητο, όπου οι αρνητικές επισφάλειες -και δεν είναι λίγες- είναι πολύ πιο ισχυρές από τα θετικά ενδεχόμενα». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο brexit, αλλά και στις οικονομικές συνέπειες των εκλογών στις ΗΠΑ, για να υπογραμμίσει, όμως, ότι «παρόλα αυτά η δημοσιονομική πολιτική είναι στην τροχιά που θα έπρεπε να είναι, με παραγωγή λογικών ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και με μια έντονη κοινωνική διάσταση στη σύνθεσή της».
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην απομείωση του χρέους το αμέσως επόμενο διάστημα. Η προσδοκία είναι ότι στο επόμενο Eurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παραμετροποιηθούν με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά. Και στη διάρκεια του χειμώνα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου, η προσδοκία είναι ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο κ. Χουλιαράκης σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι μόνο δικές του εκτιμήσεις αλλά οι εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιες οι αγορές. «Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς την πορεία των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού χρέους σήμερα, με τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού χρέους μόλις 6 μήνες πριν, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα επιτόκια δανεισμού τότε ήταν σε ήπια πτωτική πορεία μέχρι την ημερομηνία του βρετανικού δημοψηφίσματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βρετανικό δημοψήφισμα επέστρεψε την αβεβαιότητα πάνω από την Ευρώπη και η πορεία των επιτοκίων όλων των χωρών της περιφέρειας ήταν από εκεί και πέρα για ένα διάστημα μερικών μηνών ανοδική. Αντίστοιχη αβεβαιότητα προκάλεσαν και οι αμερικανικές εκλογές. Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένα γεγονός μεγαλύτερης και πιο άμεσης σημασίας και διάστασης από το βρετανικό δημοψήφισμα. Σε αντίθεση όμως με ότι έγινε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, μετά τις αμερικανικές εκλογές, και ενώ τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και πολλών άλλων αναδυόμενων οικονομιών άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν, τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να μειώνονται. Σήμερα είναι στα επίπεδα της άνοιξης του 2014, στο δεύτερο δηλαδή χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του προγράμματος τον Μάιο του 2010, και η προοπτική είναι, με την έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση, να μειωθούν σημαντικά περαιτέρω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: