Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

178 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ Επιχείρηση - μαμούθ σε Ευρώπη και ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος

178 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Επιχείρηση - μαμούθ σε Ευρώπη και ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος

Επιχείρηση - μαμούθ σε Ευρώπη και ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος

Η δεύτερη μεγάλη διεθνής αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα, με τον εντοπισμό 580 μεταφορέων, εκ των οποίων 37 ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016, με τη συμμετοχή αστυνομικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, του FBI και των Μυστικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Την επιχείρηση υποστήριξαν η Europol, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation-EBF) καθώς και 106 τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικοί φορείς.
Από τους 580 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), που ταυτοποιήθηκαν, συνελήφθησαν 178 άτομα, ενώ τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο ανέρχονται σε 23.000.000 ευρώ.
Πάνω από το 95% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, malware attacks, on-line shopping/e-Commerce fraud, payment card fraud, business e-mail compromise [BEC], online fraud, κ.ά.).
Η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής, ύστερα από πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: