Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Ντομπρόβσκις: Επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017

ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Ντομπρόβσκις: Επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017

Ντομπρόβσκις: Επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017

Θετικές αναφορές, για ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 και επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα και το πρωτογενές πλεόνασμα, έκανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερωτήσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Δημήτρη Παπαδημούλη, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ.
Για το χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι αποτελεί μέρος των συζητήσεων της δεύτερης αξιολόγησης και διαβεβαίωσε για τη συνδρομή της Κομισιόν, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής του ΕΚ, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Έχω υπόψη μου μια δήλωσή σας πριν από δυο ημέρες, στο Eurogroup, όπου μιλήσατε για "επιτυχία στην επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα". Και κάνατε και κάποιες εκτιμήσεις εκ μέρους της Κομισιόν, για το ύψος της ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς και για το πρωτογενές πλεόνασμα που υπάρχει ως στόχος για τον επόμενο χρόνο.
Θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις σας για το 2017 και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά».
Σε μια δεύτερη ερώτηση, ο κ. Παπαδημούλης επικαλέστηκε δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις οποίες «θεωρεί αναγκαία και εφικτή μια ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και μια συμφωνία για το χρέος, όπως έχει περιγραφεί τον Μάιο του 2016 με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ και με απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέσα στο 2016. Συμμερίζεστε αυτήν την εκτίμηση; Εργάζεται η Κομισιόν προς αυτήν την κατεύθυνση;».
Η απάντηση του Β. Ντομπρόβσκις στον Δ. Παπαδημούλη είχε ως εξής:
«Η ελληνική οικονομία έχει ήδη επανέλθει στην ανάπτυξη, ανά τρίμηνο μιλώντας. Βεβαίως στο σύνολο του έτους αναμένουμε ένα 0,3% ύφεση, αλλά και μια οικονομική αύξηση 2,7% και ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος, επομένως η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.
Και επίσης για τα δημοσιονομικά, γνωρίζουμε ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν τεθεί με έναν τρόπο διαρθρωμένο, αλλά αναμένουμε ότι ήδη φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι κάτω από το 3%, θα είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, και θα συνεχίσει να μειώνεται, στο 1% του χρόνου.
Όσον αφορά δε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, είναι 1,75% του ΑΕΠ και θεωρούμε ότι είναι απολύτως επιτεύξιμος.
Για τα μέτρα για το χρέος: Είναι κάτι που είχαμε αναφέρει ήδη στο Eurogroup του Μαΐου -τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα- και με βάση αυτά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε. Οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Βεβαίως, δεν είμαστε εμείς οι πιστωτές της Ελλάδας, είναι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η Κομισιόν θα παίξει το ρόλο της για να διευκολύνει αυτήν τη συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: