Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 120.000 ΠΟΛΙΤΕΣ 1,7 δισ. στους συνταξιούχους έως τον Ιούνιο του 2017

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 120.000 ΠΟΛΙΤΕΣ

1,7 δισ. στους συνταξιούχους έως τον Ιούνιο του 2017

1,7 δισ. στους συνταξιούχους έως τον Ιούνιο του 2017

Του Γιώργου Γάτου
Συνολικά 1,7 δισ. ευρώ που χρωστούν τα Ταμεία σε περισσότερους από 120.000 απλήρωτους συνταξιούχους είτε ως κύριες συντάξεις (859 εκατ. ευρώ) είτε ως εφάπαξ (905 εκατ. ευρώ) θα καταβληθούν έως τον Ιούνιο του 2017.
Το χρονικό αυτό όριο έθεσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εκκαθάριση και αποπληρωμή αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για δύο ή και τρία χρόνια μετά την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που προβλέπει την έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Η τροπολογία την οποία συνυπογράφουν οι Ε. Αχτσιόγλου, Ε. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, δίνει την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «να καθορίζουν με κοινές αποφάσεις τους όρους και τη διαδικασία χρηματοδότησης των Ταμείων αλλά και τις προθεσμίες επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό τυχόν υπολοίπων ποσών επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθούν. Αν τα Ταμεία δεν επιστρέφουν τα ποσά που θα τους έχουν δοθεί και δεν θα έχουν απορροφηθεί (δηλαδή πληρωθεί στους απλήρωτους συνταξιούχους) θα παρακρατούνται από τις προβλεπόμενες εισπράξεις τους από μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Προίκα στον ΕΦΚΑ
Η επιχορήγηση των 859 εκατ. ευρώ αποτελεί, στην πραγματικότητα, μια «προίκα» που, όπως είχε προαναγγείλει η «Ημερησία» (φ. 27 -30 Οκτωβρίου), είχε συμφωνηθεί με τους Θεσμούς να δοθεί προς τον ελλειμματικό Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ποσό των 859 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την έκδοση και απονομή του μεγαλύτερου μέρους των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν έως 90 ημέρες από το ΙΚΑ (58.000 απλήρωτες συντάξεις), τον ΟΑΕΕ (χρωστά 24.630 συντάξεις), τον ΟΓΑ (45.191 συντάξεις) και τα άλλα μικρότερα ταμεία (ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ).
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης φτάνουν έως και τα τρία έτη και, συνολικά, ξεπερνούν το 1,412 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν αφαιρεθούν οι προσωρινές κύριες συντάξεις που καταβάλλονται και συνυπολογιστούν οι 125.000 απλήρωτες επικουρικές συντάξεις. «Κλειδί» για τις πληρωμές είναι να έχει «βγει» απόφαση (πράγμα δύσκολο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση).
905 εκατ. ευρώ για εφάπαξ
«Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 να λυθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής συντάξεων που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνταξιούχους, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων», ανακοίνωσε το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι για την αποπληρωμή των εφάπαξ θα διατεθούν, επίσης έως τον Ιούνιο του 2017, άλλα 905 εκατ. ευρώ (από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 αποδόθηκαν συνολικά 9.000 εφάπαξ ενώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στόχος είναι η καταβολή άλλων 8.500 εφάπαξ σε δικαιούχους). Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει αποφασιστεί να λάβει 85 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει 22.000 μερίσματα πριν από τα τέλη του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: