Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Αύξηση 0,2% του ελληνικού ΑΕΠ βλέπει η Eurobank

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Αύξηση 0,2% του ελληνικού ΑΕΠ βλέπει η Eurobank

Αύξηση 0,2% του ελληνικού ΑΕΠ βλέπει η Eurobank

Αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την εξέλιξη του ΑΕΠ η Eurobank. Ειδικότερα, αναμένει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά περίπου 0,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση, δηλαδή στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 αναμένει άνοδο 0,4% στο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προκαταρκτικές προβλέψεις υποδηλώνουν διατήρηση μικρού θετικού ρυθμού ανάπτυξης και το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τον αντίστοιχο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται μεταξύ -0,3% και 0%.
Πρέπει να σημειωθεί πως σε προηγούμενη εκτίμηση της η Eurobank έβλεπε ύφεση 0,5% φέτος.
Εκτιμάται δε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής και η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τους πιστωτές του επίσημου τομέα έχουν συμβάλει στη σταδιακή ομαλοποίηση του εγχώριου οικονομικού κλίματος μετά τις δραματικές εξελίξεις, το καλοκαίρι του 2015.
Επομένως, εκτιμούν η επιτυχής ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως, π.χ. ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις αρχές του 2017), κρίνεται αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της σταδιακής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: