Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

THESSALONIKI SUMMIT Σωκράτης Λαζαρίδης: Η ελληνική κεφαλαιαγορά «σήκωσε» κεφάλαια ύψους 52 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης

THESSALONIKI SUMMIT

Σωκράτης Λαζαρίδης: Η ελληνική κεφαλαιαγορά «σήκωσε» κεφάλαια ύψους 52 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης

Σωκράτης Λαζαρίδης: Η ελληνική κεφαλαιαγορά «σήκωσε» κεφάλαια ύψους 52 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης

Κεφάλαια της τάξης των 52 δισ. ευρώ «σήκωσε» εν μέσω οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα στο διάστημα 2012-2016 η ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, επιβεβαιώνοντας ότι, παρά τη δυσμενή συγκυρία, οι ελληνικές εισηγμένες μπόρεσαν ν΄ αντλήσουν από την αγορά ρευστότητα.
«Αν και όλοι ενδιαφέρονται για τους δείκτες του χρηματιστηρίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια κεφαλαιαγορά είναι τα αντληθέντα κεφάλαια, τα οποία μπορεί να δώσει από την πρωτογενή αγορά στις επιχειρήσεις» υπογράμμισε, κατά την ομιλία του στην 1η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η εταιρεία «Συμεών Τσομώκος ΑΕ».
Αναφερόμενος γενικότερα στην κεφαλαιοποίηση των δέκα χρηματιστηρίων της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδας, Ρουμανίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Κύπρου και πΓΔΜ), ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι αυτή ανέρχεται σε 147,39 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,73% του αντίστοιχου μεγέθους των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης. Σύμφωνα δε, με στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος (στατιστικά σερβικών ερευνών που έγιναν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016), τα χρηματιστήρια της περιοχής υστερούν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίησή τους ώς ποσοστό επί του ΑΕΠ, η οποία δεν ξεπερνά το 27,9% (έναντι 71,9% για την υπόλοιπη Ευρώπη).
Την εκτίμηση ότι και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνδεθεί σύντομα στην πλατφόρμα που συγκρότησαν επτά χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο την ευχερέστερη ροή κεφαλαίων μεταξύ τους, διατύπωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας (ΒSE), Ιβάν Τέκεφ (Ivan Tekev). 
«Η πλατφόρμα αυτή δεν συνδέει μόνο χρηματιστήρια, αλλά και χρηματιστές, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν μεταξύ τους, να στέλνουν και να εκτελούν εντολές. Αυτή η πλατόρμα δίνει δυνατότητα για ελεύθερη ροή κεφαλαίων από τη μία αγορά στην άλλη. Εν ολίγοις, ένα ευρώ μπορεί να επενδυθεί στο εξωτερικό με την ίδια ευκολία που επενδύεται στη χώρα του επενδυτή, κάτι πολύ χρήσιμο, δεδομένου ότι επενδυτές έχουν την τάση να επενδύουν καλύτερα στην αγορά που γνωρίζουν».

THESSALONIKI SUMMIT

Αποφασισμένη να παίξει προωθητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τα προϊόντα εταιρικών ομολόγων η EBRD

Αποφασισμένη να παίξει προωθητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τα προϊόντα εταιρικών ομολόγων η EBRD

Αποφασισμένη να παίξει προωθητικό ρόλο στα εγχειρήματα ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα των προϊόντων που αφορούν τα εισηγμένα εταιρικά ομόλογα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως επισήμανε ο αναπληρωτής επικεφαλής της για την Ελλάδα, Άλκης Δρακίνος.
«Μπαίνοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δίνοντας συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία ή κάνοντας τιτλοποιήσεις απαιτήσεων [...] βρίσκουμε ότι το τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάει τόσο γρήγορα και έτσι δημιουργείται ανάγκη εναλλακτικού τρόπου χρηματοδοτήσεων. Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα των προϊόντων που αφορούν στα εταιρικά ομόλογα, όπως της ΙΚΕΑ της HouseMarket του ομίλoυ Φουρλή, αξίζει να προωθηθεί και η EBRD είναι διατεθειμένη να παίξει έναν ρόλο προωθητικό σε αυτά τα εγχειρήματα. Οι υγιείς ελληνικές εταιρείες μπορούν να βρουν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης» κατέληξε, μιλώντας στο 1ο Thessaloniki Summit, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και η εταιρεία «Συμεών Τσομώκος ΑΕ».



Δεν υπάρχουν σχόλια: