Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ Αγωνία στην αγορά για τα roadshows

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Αγωνία στην αγορά για τα roadshows

Αγωνία στην αγορά για τα roadshows

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ
Σειρά επενδυτικών παρουσιάσεων (roadshows) θα πραγματοποιηθούν διεθνώς μέχρι το τέλος του χρόνου, στις οποίες θα μετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τράπεζες. Ειδικά οι ελληνικές τράπεζες μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους που προγραμματίζονται όλες πριν από τα τέλη Νοεμβρίου θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε διάφορα roadshows ανά την Ευρώπη.
Ενδεικτικά, στις 29 Νοεμβρίου η Wood’s Winter διοργανώνει roadshow στην Πράγα, ενώ στο διάστημα μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί roadshow της UBS στη Νέα Υόρκη με προσανατολισμό τις αναδυόμενες αγορές. Στις 2 Δεκεμβρίου η Autonomous θα πραγματοποιήσει roadshow στο Λονδίνο, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιήσει το δικό της roadshow η Goldman Sachs για τις 9 Δεκεμβρίου.
Συνεχίζουν από Φεβρουάριο 
Αυτός ο κύκλος των roadshows ή περίπου αυτός αποτελεί τον κεντρικό κορμό των ημερίδων που θα στοιχειοθετήσουν τις επόμενες που συνήθως ξεκινούν τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν αυτούς τους κύκλους των ημερίδων, με στόχο να πραγματοποιήσουν τις αρτιότερες δυνατές προβλέψεις ενόψει του τέλους του έτους για τις μετοχές στις οποίες θέλουν να τοποθετηθούν.
Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς η ελληνική πραγματικότητα αναμένεται να αποτελέσει άλλον έναν γρίφο προς επίλυση για τους ξένους επενδυτές.
Ερωτήματα 
Τα βασικά ερωτήματα που θα θέσουν οι ξένοι αναλυτές θα αφορούν τα εξής:
Πολιτικές εξελίξεις.
Οι πολιτικές πιέσεις αποτελούν ένα ζήτημα που παγίως τα τελευταία πέντε έτη αντιμετωπίζουν όλες οι ελληνικές αποστολές ως ερώτημα από τους ξένους επενδυτές και εκτιμάται πως για αρκετό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να το αντιμετωπίζουν. Στην παρούσα φάση οι ελληνικές εταιρείες και τράπεζες διαβεβαιώνουν του ξένους θεσμικούς πως δεν υφίσταται το ενδεχόμενο μιας άμεσης νέας εκλογικής αναμέτρησης, κάτι που αποδιώχνει παγίως τις διεθνείς επενδύσεις.
Εκτιμώμενα αποτελέσματα χρήσης και ειδικά στις τράπεζες.
Τα ερωτήματα αφορούν στο κατά πόσον τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταφέρουν να παρουσιάσουν κέρδη μέχρι τα τέλη του έτους και κατά πόσο επίσης θα μπορέσουν να αναπτύξουν εκ νέου εργασίες λιανικής.
Kόκκινα δάνεια και νέες διοικήσεις.
Μείζον ζήτημα και ξεχωριστό κεφάλαιο για τις τράπεζες θα αποτελέσουν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι de facto το κυρίαρχο θέμα αναλύσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως λογικά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη συγκεκριμένη αυτή πτυχή και επομένως τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να συζητήσουν και να αναλύσουν τους στόχους τους με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές υπό το φως των δεδομένων που θα προάγει ο νέος νόμος.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα εμφανιστούν στα roadshows υπό τις νέες διοικήσεις τους -σε όσα από αυτά υπάρξουν αλλαγές- στοιχείο το οποίο συνιστά ένα ακόμη ειδικό ενδιαφέρον για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και οι ελληνικές τράπεζες θα δουλέψουν παρά τις αντιξοότητες οι οποίες είναι μεγάλες και φάνηκαν και στα προηγούμενα roadshows στο κρίσιμο εγχείρημα, να αποκαταστήσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ενόψει και νέων επενδυτικών αξιολογήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: