Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

K. A. JANSE - ESM Σε τρία επίπεδα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

K. A. JANSE - ESM

Σε τρία επίπεδα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ο γ.γ. του ESM K. A. Janse
Ο γ.γ. του ESM K. A. Janse

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα οποία επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, από τους οποίους έχει ζητηθεί να επεξεργαστούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα. Χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και γενικός γραμματέας του Μηχανισμού, K. A. Janse, περιέγραψε τα τρία βασικά στοιχεία της λύσης για την αναδιάρθρωση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση στα 32,5 χρόνια από τα 28 χρόνια της μέσης διάρκειας αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκιακού ρίσκου. Έσπευσε όμως να υπογραμμίσει πως πρόκειται για μία πολιτική διαδικασία, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις μεταξύ των μετόχων, δηλαδή των κρατών-μελών στην Ευρωζώνη, που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Όπως έχει γράψει η «Η», στη φάση αυτή η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τρία σενάρια και το πιο δύσκολο σημείο είναι η μείωση του επιτοκιακού ρίσκου. Πρακτικά, πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητείται μία φόρμουλα ώστε να περιοριστεί το εύρος της διακύμανσης των επιτοκίων για κάποιο διάστημα και υπό διαπραγμάτευση είναι, μεταξύ άλλων, σε ποιο μέρος του χρέους θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.
Είναι πιθανόν επίσης για την υλοποίηση της δέσμης των βραχυπρόθεσμων μέτρων, να χρησιμοποιηθούν από τον ESM χρηματοοικονομικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Χθες ο κ. Janse περιέγραψε μία λύση σε τρία επίπεδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα:
[1] Eξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα 28 χρόνια. Μπορεί να αυξηθεί στα 32,5 χρόνια για να προσαρμοστούν οι αποπληρωμές και να αποφευχθούν κάποιες μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» στο προφίλ αποπληρωμής.
[2] Μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια.
[3] Άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Πρόκειται πρακτικά για το επιτοκιακό περιθώριο στο δάνειο που είχε δοθεί το 2012, για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
Σχετικά με το εάν εξετάζεται επιμήκυνση στον χρόνο λήξης των ομολόγων που εκδίδει ο ESM, το στέλεχος του Μηχανισμού ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενεργητικό του ESM, όταν εξετάζεται το προφίλ των ωριμάσεων. Δηλαδή, θα πρέπει το παθητικό με το ενεργητικό να ταιριάζουν μέχρι ένα βαθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερης διάρκειας δάνειο που έχει ο ESM για την Ελλάδα λήγει το 2059, δηλαδή σε 43 χρόνια. Έτσι αν και οι κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν επιτρέπουν στον Μηχανισμό να δανείζεται με διάρκεια έως και 45 χρόνια, δεν αναμένεται να εκδώσει πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας ομόλογο, πέραν δηλαδή των 45 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: