Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΧΝΙΚΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ Γ. Σταθάκης: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί Grexit

ΤΕΧΝΙΚΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Γ. Σταθάκης: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί Grexit

Γ. Σταθάκης: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί Grexit

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που επανέφεραν στο τραπέζι σενάρια για Grexit, μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, σε συνδυασμό με μία λύση για το χρέος.
"Η Ελλάδα έχει οδικό χάρτη που έχει κλείσει τον κύκλο σταθεροποίησης. Το 2017 έχει μόνο διαδικαστικές αξιολογήσεις και όλοι προσδοκούν ότι θα είναι έτος ανάπτυξης", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας στον Real FM.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup για «σπάσιμο» της δόσης στο πλαίσιο της α' αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης το απέδωσε σε τεχνική καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, τονίζοντας πως η α' αξιολόγηση έχει κλείσει.
Σε ό,τι αφορά το χάσμα απόψεων ΔΝΤ - Γερμανία για το χρέος, επισήμανε ότι το χάσμα παραμένει, προσθέτοντας πως θα είναι μια περίοδος που θα ληφθουν αναγκαστικά αποφάσεις έως τις 8 Δεκεμβρίου. «Οι θέσεις μας γνωστές, περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις» συμπλήρωσε.
Στο ερώτημα αν πρόκειται τα funds που θα αναλάβουν τα «κόκκινα» δάνεια να πάρουν και τις υποθήκες, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι «αυτό έχει σαφέστατα αρνητική απάντηση».
Στην επισήμανση ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες πιέζουν την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος είπε:
«Σας διαβεβαιώ, επειδή μου έλαχε να έχω τη νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια και τη δευτερογενή αγορά, ο νόμος είναι σαφής, έχει ψηφιστεί, δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου».
Αναφορικά με το τι θα γίνει με τη ρευστότητα στο ελληνικό επιχειρείν, τόνισε ότι «η πρώτη προϋπόθεση αφορά τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, το οποίο είναι ένα μείζον θέμα».
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «οι τράπεζες έχουν πλέον πλάνο τετραετίας και ταυτόχρονα έχουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, έχει νομοθετηθεί το σύνολο των εργαλείων, ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός που ετοιμάζουμε για την ταυτόχρονη διαχείριση όλων των χρεών μίας επιχείρησης προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, εξωδικαστικά με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό που θα εδράζεται και στη βιωσιμότητα. Έχει φτιαχτεί η νομοθεσία για τη δευτερογενή αγορά. Άρα, τα εργαλεία είναι εκεί, οι στόχοι των τραπεζών έχουν δεθεί και το κάθε εργαλείο έχουν αποφασίσει οι τράπεζες πώς θα το χρησιμοποιήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: