Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

EUROBANK Aποκλιμάκωση επιτοκίων δανεισμού μόνο με συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ

EUROBANK

Aποκλιμάκωση επιτοκίων δανεισμού μόνο με συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ

Aποκλιμάκωση επιτοκίων δανεισμού μόνο με συμμετοχή  στο QE της ΕΚΤ

Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και να επιτρέψει, πιθανόν, επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, αποτρέποντας νέες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας από τον επίσημο τομέα. Αυτό εκτιμά σε ανάλυσή του το τμήμα οικονομικών μελετών της Eurobank τονίζοντας όμως πως η συμμετοχή στο QE δεν αποτελεί πανάκεια.
Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή νέων αναγκών χρηματοδότησης από τους Θεσμούς μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Σε ό,τι αφορά στη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στη μελέτη υποστηρίζεται πως η παροχή νέας σημαντικής ελάφρυνσης από τους επίσημους πιστωτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταθεροποιηθεί το επενδυτικό κλίμα και να διευκολυνθεί η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις χρηματοοικονομικές αγορές πριν από την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Ωστόσο, πολιτικο-οικονομικοί περιορισμοί ενδεχομένως αποτρέψουν μία εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν στις συνεδριάσεις του Εurogroup τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν πως ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι η συγκεκριμενοποίηση (και σταδιακή εφαρμογή) των μέτρων στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων δράσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως εκτιμούν, μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στις αγορές πως η Ευρώπη παραμένει προσηλωμένη στη σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) και να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: