Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Σχετικά με τις διορθώσεις αποκλίσεων των ΜΥΦ

Σχετικά με τις διορθώσεις αποκλίσεων των ΜΥΦ




Επειδή έχει δημιουργηθεί σύγχυση σε ορισμένους συναδέλφους σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία διόρθωσης αποκλίσεων συγκεντρωτικών καταστάσεων, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :

Από την έναρξη του μέτρου της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ή ΜΥΦ όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε, οι θεσμοθετημένες προθεσμίες, ήταν και συνεχίζουν να παραμένουν δυο. Η πρώτη αφορά στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των συναλλαγών (εσόδων και εξόδων), ενώ η δεύτερη στη δυνατότητα διόρθωσης των αποκλίσεων σε ό,τι αφορά μόνο στα έξοδα (προμηθευτές). Να τονίσουμε επίσης ότι η έννοια των αποκλίσεων εξαρχής αφορούσε στους προμηθευτές (έξοδα) και όχι στα έσοδα (πελάτες).

Σήμερα η απόφαση ΠΟΛ.1022/7.1.2014 —όπως είναι κωδικοποιημένη και ισχύει— προβλέπει τα ακόλουθα για τις δύο αυτές προθεσμίες:
"[...] Άρθρο 4
Χρόνος υποβολής
.....
Για το ημερολογιακό έτος 2015, οι καταστάσεις των ως άνω περιπτώσεων υποβάλλονται μέχρι και 7/10/2016
Οι καταστάσεις των ανωτέρω περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν. 
Οι καταστάσεις της ανωτέρω περίπτωσης δ΄ που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.
Άρθρο 6
Διασταυρώσεις και Εκκαθάριση

Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων πελατών−προμηθευτών διασταυρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και περαιτέρω διόρθωσης αυτών.
Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μπορεί να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος του Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους που αφορούν. 
Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.
 
Ειδικά για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι και 22/02/2016.
Για το ημερολογιακό έτος 2015, η τροποποιητική δήλωση για τη διόρθωση των αποκλίσεων υποβάλλεται μέχρι και 30/11/2016.
 
Για τα ημερολογιακά έτη 2016 και επόμενα, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν 
[...].


Από τις διατάξεις της απόφασης αλλά και από τις άλλες εγκυκλίους που έχουν τροποποιήσει την ΠΟΛ.1022/7.1.2014 προκύπτει ότι:

-> Η καταληκτική προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή των συναλλαγών (έσοδα/πελάτες αλλά και έξοδα/προμηθευτές) για το έτος 2015 είναι η 7η Οκτωβρίου 2016.

-> Η καταληκτική προθεσμία για τη διόρθωση των αποκλίσεων των εξόδων και μόνο, (προμηθευτές) είναι η 30η Νοεμβρίου 2016.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: