Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

«ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙΞΕΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ» Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις οι όροι για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

«ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙΞΕΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ»

Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις οι όροι για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις οι όροι για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει τις προθέσεις της, η  Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε ότι απαίτηση του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν οι μεταρρυθμισεις και η αναδιάρθρωση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος.
Η κ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε για το εάν τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαραίτητος όρος του ΔΝΤ για να επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα του ESM, αλλά και για το ποια είναι η απάντηση της στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δημοσίως από το Ταμείο να αλλάξει τις απαιτήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Εχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο», ήταν η απάντησή της.
Πρόσθεσε ότι το Ταμείο έχει συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και τα στοιχεία δείχνουν πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Η κ. Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η Αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ESM.
         
Το ακριβές κείμενο της δήλωσης της κ. Λαγκάρντ, έχει ως εξής:
«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 στην Ελλάδα που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα. Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι όπως γνωρίζετε δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα.
Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον.
Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
         
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων για την απαίτηση του να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να ασχοληθούν με το μείζον αυτό ζήτημα, που αποτελεί και «σωσίβιο» της κυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: