Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μακραίνει η λίστα των μέτρων που απαιτεί η τρόικα

Μακραίνει η λίστα των μέτρων που απαιτεί η τρόικα

Μακραίνει η λίστα των μέτρων που απαιτεί η τρόικα

Τα επόμενα βήματα σε ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά, τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια θα οριστικοποιήσουν στις σημερινές τους συναντήσεις, το οικονομικό επιτελείο και οι δανειστές.
Την «μερίδα του λέοντος» στο κατάλογο όσων πρέπει να προχωρήσουν από εδώ και πέρα, θα έχει το υπουργείο εργασίας που χειρίζεται δύο από τα πιο σημαντικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης: το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, οι θεσμοί δείχνουν να μην είναι ικανοποιημένοι από την πορεία εφαρμογής των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο. 

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ζητήσουν την επίσπευση όσων υπουργικών αποφάσεων εκκρεμούν ακόμη, για την πλήρη εφαρμογή των περικοπών που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Θα ζητήσουν επίσης «οδικό χάρτη» για την επίσημη σύσταση αλλά και την πλήρη λειτουργικότητα του νέου Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης. 

Σημείο αναφοράς, θα είναι το πότε και πώς θα γίνει η συμφωνημένη ενοποίηση εισφορών και παροχών από όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ) που θα απαρτίζουν το νέο ταμείο.

Στα εργασιακά, ο κατάλογος των υποχρεώσεων θα είναι πιο μακρύς. 

Θα ζητήσουν την πλήρη πρόταση του υπουργείου εργασίας για όλα τα θέματα που έχουν στην δική τους ατζέντα: Τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την επαναφορά της ανταπεργίας, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

Δημοσιονομικά 

Στα δημοσιονομικά και ειδικότερα σε ό, τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, θα ζητήσουν τις δράσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των εσόδων ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Επίσης θα ζητήσουν να μάθουν αναλυτικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείο για τα έσοδα και της δαπάνες, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Θα ζητήσουν την επανεξέταση των αμυντικών δαπανών και συγκεκριμένο τρόπο και μεθοδολογία για την περικοπών δαπανών 400 εκ. ευρώ που δεν έγιναν φέτος για τον επόμενο χρόνο.

Θα ζητήσουν επίσης αναλυτική κατάσταση για την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία τόσο σε ό, τι αφορά το κλείσιμο του 2016 όσο και για το 2017.

Επίσης θα χρειαστεί το υπουργείο οικονομικών να εκπονήσει ένα σχέδιο για την σταδιακή μείωση (μέχρι και το μηδενισμό τους) των ληξιπρόθεσμών οφειλών καθώς και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να σταματήσει η «ανανέωσή» τους.

Θα ζητηθεί επίσης και ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και πλάνο δράσης μέχρι να δημιουργηθεί και να είναι λειτουργική η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τράπεζες - «κόκκινα» δάνεια 

Το τρίτο μεγάλο θέμα θα είναι η τοποθέτηση των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και το χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή απομείωση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 108 δισ. που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Το δεύτερο σκέλος θα αφορά την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα για το εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών οι θεσμοί περιμένουν να δουν στην επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα, στα μέσα Νοεμβρίου, ένα βασικό νόμο που θα αναθεωρεί το «Νόμο Δένδια», συμπληρωμένο στα εξής σημεία:

-Τα κριτήρια αξιολόγησης με βάση τα οποία θα εντάσσονται οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στη ρύθμιση.

-Τα περιθώρια και τις δυνατότητες για «κούρεμα» των οφειλών στο δημόσιο.

-Την πρόταση του ΥΠΑΝ για την ασυλία που ζητούν τα τραπεζικά στελέχη.

-Τα τυπικά προσόντα και το καθεστώς που θα διέπει τους αξιολογητές που θα κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

-Τα βασικά σημεία του νέου πτωχευτικού δικαίου που θα συνοδεύσει το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: