Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ Ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη οι «αρκούδες» των ομολόγων;

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη οι «αρκούδες» των ομολόγων;

Ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη οι «αρκούδες» των ομολόγων;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
«Οι αρκούδες των ομολόγων ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη... και είναι πεινασμένες». Με τη φράση αυτή περιέγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley το κύμα πωλήσεων στις αγορές ομολόγων Ευρώπης και ΗΠΑ χθες, με τα «απόνερα» να επηρεάζουν αρνητικά και τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Οι αποδόσεις των βασικών ομολόγων αναφοράς διεθνώς, δηλαδή του 10ετούς γερμανικού Bund, του 10ετούς αμερικανικού Treasury και του 10ετούς βρετανικού Gilt ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, στο 0,1%, 1,81% και 1,22% αντίστοιχα, με τις τιμές να κινούνται πτωτικά. Καταλυτικά για τις πωλήσεις λειτούργησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, και της ομολόγου του από τις ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Αμφότεροι δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν την υπέρβαση των στόχων για τον πληθωρισμό για να μη θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική δραστηριότητα.
Ψήγματα πληθωρισμού 
Τα σχόλια των δυο κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών ήρθαν στον απόηχο μακροοικονομικών στοιχείων που παραπέμπουν σε εμφάνιση -ψηγμάτων, έστω- πληθωριστικών πιέσεων, σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη. Ειδικά στη Βρετανία, το φάντασμα του πληθωρισμού καθίσταται ακόμα πιο απειλητικό εξαιτίας της ραγδαίας εξασθένισης της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με το βρετανικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει κατά 19% περίπου έναντι του δολαρίου και κατά 15% έναντι του ευρώ από τότε. Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan προβλέπει αύξηση των μέσων επιπέδων πληθωρισμού διεθνώς στο 2,5% έως τα μέσα του 2017. Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, είναι λογικό οι όποιες ενδείξεις αναζωπύρωσής του να αποτελούν... τροφή για τις «αρκούδες». Πολλώ δε μάλλον επειδή οι υπαινιγμοί ορισμένων κεντρικών τραπεζιτών ότι είναι απρόθυμοι να κινηθούν επιθετικά για να πατάξουν τις πληθωριστικές πιέσεις εν τη γενέσει τους, συμπίπτουν με τους φόβους των επενδυτών ότι οι ημέρες της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής (που τροφοδότησε το πολυετές ράλι στην αγορά ομολόγων...), είναι μετρημένες.
Σύνοδος ΕΚΤ 
Στο πλαίσιο αυτό, η νευρικότητα εντείνεται έτι περαιτέρω ενόψει και τις κρίσιμης συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου προσδοκάται ότι ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει κάποιες ενδείξεις, αναφορικά με το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος (που λήγει κανονικά τον Μάρτιο του 2017), εν μέσω ελπίδων για παράταση του προγράμματος πέραν της ημερομηνίας αυτής, αλλά και φόβων για βαθμιαία περιστολή του (tapering) στον απόηχο της σχετικής διαρροής του πρακτορείου Bloomberg δυο εβδομάδες πριν.
Με δεδομένο ότι οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται στο τέλος του έτους, οι αναλυτές της Mizuho κάνουν λόγο για ένα «παράθυρο δυο μηνών», κατά το οποίο πιθανολογούν περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών Bunds κατά 20 μονάδες βάσης (μετά από ισόποση αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου), εξαιτίας της αβεβαιότητας για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι φόβοι περί...επέλασης των «αρκούδων» (με απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων) να αποδειχθούν υπερβολικοί: Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε πολλές χώρες παραμένουν υποτονικοί, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η υψηλή ζήτηση για μακροπρόθεσμα ομόλογα από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που αναζητούν αποδόσεις για να καλύψουν τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: