Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Μετωπική σύγκρουση Σόιμπλε με Λαγκάρντ και Λιου για το ελληνικό χρέος

Μετωπική σύγκρουση Σόιμπλε με Λαγκάρντ και Λιου για το ελληνικό χρέος




Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επίσης το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Με το άνοιγμα της ετήσιας συνόδου του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν έδειξε καμία διάθεση να υποχωρήσει στις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι εκτιμήσεις του είναι πολύ απαισιόδοξες και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου πρέπει να εφαρμοσθούν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε είπε πως η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική, καθώς το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και ναι μεν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, τόνισε ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί περιέγραφε ένα χρονοδιάγραμμα με πολλές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επιτυχία του προγράμματος, για μια «παγκόσμια» συμφωνία για το χρέος.

Σε ερώτηση της «Καθημερινής» για το τι απαντά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ζητούν να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για την ελάφρυνση του χρέους, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως έχει, το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Όπως πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον».

Απαντώντας, ο κ. Σόιμπλε αντέτεινε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική και ότι οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν πρώτα αυτά που υποσχέθηκαν. Οπως υποστήριξε, το δημόσιο χρέος δεν προκαλεί πρόβλημα στην ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία, καθώς το κόστος αποπληρωμής του είναι χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική μέσω μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.


Πηγή: Καθημερινή

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: