Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Υπεραποδίδουν τα μέτρα με υπέρβαση στα έσοδα 9μήνου, «αγκάθι» τα προαπαιτούμενα

Υπεραποδίδουν τα μέτρα με υπέρβαση στα έσοδα 9μήνου, «αγκάθι» τα προαπαιτούμενα

Υπεραποδίδουν τα μέτρα με υπέρβαση στα έσοδα 9μήνου, «αγκάθι» τα προαπαιτούμενα

«Άσσος στο μανίκι» του οικονομικού επιτελείου αποτελεί η εντυπωσιακή επίδοση των εσόδων τον Σεπτέμβριο τα οποία κατέγραψαν υπέρβαση 806 εκατ. ευρώ σε ένα πολύ δύσκολο μήνα κατά τον οποίο επιχειρήσεις και νοικοκυριά έπρεπε να πληρώσουν φόρους 1,8 δισ. ευρώ .
Με τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου η υπέρβαση των εσόδων για το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου έφτασε τα 1,36 δισ. ευρώ έναντι υπέρβασης 460 εκατ. ευρώ που καταγράφοντας από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.
Το συνολικό αυτό αποτέλεσμα δημιουργεί μια ασφαλή βάση για το προϋπολογισμό του 2017 που θα είναι ένα από αντικείμενα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά το κυριότερο: Αποτρέπει το ενδεχόμενο και νέων μέτρων αφού καθώς φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία αυτά που εφαρμόζονται ήδη μέχρι στιγμής υπεραποδίδουν.
Βεβαίως η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος τους χρόνου αφού το υπουργείο οικονομικών έχει να εισπράξει περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος και τον Ιανουάριο του 2017. 

Από τα χρήματα αυτά περίπου 2 δις ευρώ θα έρθουν από τις υπόλοιπες τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ άλλα 1,2 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και 1,1 δις ευρώ από Τέλη Κυκλοφορίας και άλλα περίπου 700 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων ετών.
Βεβαίως εκτός από τα έσοδα σε ορθή πορεία θα πρέπει να έρθει και το τομέας των δαπανών . Αυτό αφορά όχι μόνο τις προγραμματισμένες δαπάνες του προϋπολογισμού που υπολείπονται περίπου 2,5 δις ευρώ από το στόχο που έχει τεθεί όσο και το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του οποίου θα πρέπει να πληρωθούν χρέη συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.
«Αγκάθι» ακόμη τα προαπαιτούμενα
Ωστόσο εκτός από το δημοσιονομικό σκέλος υπάρχει και το διαρθρωτικό και σήμερα λήγει η πρακτικά η προθεσμία για να κλείσουν και τα τρία τελευταία ανοιχτά μέτρα τα οποία συνδέονται με την δόση των 2,8 δις ευρώ.
Στην υποεπιτροπής για το χρέος όπου μίλησε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε βέβαιος για τν ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και επικέντρωσε τις παρατηρήσεις τους για το πόσο πιθανό είναι να έχουμε μια επίσημη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Από το ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος τόνισε ότι πλέον μένουν μόνο πέντε μέρες μέχρι και την συνεδρίαση του Eurogroup και όπως είπε « ο διάβολος κρύβεται συνήθως στις μικρές λεπτομέρειες».
Ως γνωστό τα τρία θέματα που απομένουν είναι:
- Το τέλος εκπομπής ρύπων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ΑΕΠ.
- Η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορίας που θα προσαρμόσει την λειτουργία της υπηρεσίας ενσωματώνοντας και το έλεγχο των περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν παραχωρηθεί στhνFrapport.

- Η εκκίνηση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού η οποία καθυστερεί αφού ακόμη δεν έχει απεμπλακεί ακόμη το θέμα της δημιουργίας των νέων διοδίων.
Τα δύο πρώτα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση ενώ η παραχώρηση είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του υπουργείου υποδομών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: