Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Στα 900 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Στα 900 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: 06/10/2016 - 08:38
Τελευταία δημοσίευση: 08:38Οικονομία
«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Στα 900 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη
Η αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ελλείψεων ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζώναλλά και η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη να γίνουν άμεσα στοχευμένες παρεμβάσεις για την απόσβεση του κινδύνου που ελοχεύει από την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης και την αύξηση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης αγγίζουν το ιλιγγιώδης ποσό των 900 δις. ευρώ. Το ταμείο εμφανίζεται υπέρμαχος της πώλησης αυτών των δανείων, καθώς εκτίμα ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποφέρει κεφαλαιακό κέρδος 64 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ, λοιπόν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζει ότι αν δεν πωληθούν τα δάνεια, η ζημία στις τράπεζες μπορεί να αγγίξει τα 85 δις. ευρώ.
Στην έκθεση μάλιστα γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον όποιο οι αμερικανικές τράπεζες χειρίστηκαν το ίδιο πρόβλημα στις αρχές της κρίσης, όταν αποφάσισαν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη. Στον αντίποδα, οι τράπεζες της Ευρώπης εμφανίζουν χαμηλή κερδοφορία γιατί επιβαρύνονται από τις διαρκείς προβλέψεις για επισφάλειες που προέρχονται από τα μεγάλα αποθέματα «κόκκινων δανείων».
«Η απόδοση των ίδιων κεφαλαίων των περισσότερων τραπεζών είναι απίθανο να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Χωρίς σαφή βελτίωση στην ικανότητα των αδύναμων τραπεζών να δημιουργήσουν επαρκή εσωτερικά κεφάλαια, οι επενδυτές είναι πιθανό να είναι διστακτικοί να χρηματοδοτήσουν ενέσεις νέων κεφαλαίων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ταμείου.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: