Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ «ΠΝΙΓΕΙ» ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ Aπαισιόδοξοι 8 στους 10 για την πορεία της οικονομίας

Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ «ΠΝΙΓΕΙ» ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

Aπαισιόδοξοι 8 στους 10 για την πορεία της οικονομίας

Τα αποτελέσματά της έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του Επιμελητηρίου προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση
Τα αποτελέσματά της έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του Επιμελητηρίου προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας».

Του Χρήστου Κολώνα
Μεγαλώνει η απαισιοδοξία των Ελλήνων για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τους δικούς τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς λόγω κυρίως της υπερφορολόγησης, με αποτέλεσμα να ζητούν τη μείωση των σχετικών συντελεστών.
Πρόκειται για τα κυριότερα ευρήματα του Οικονομικού Βαρόμετρου» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι απαντήσεις των πολιτών αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς ζητούν τη λειτουργία τους αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν είναι σίγουροι ως προς την επίτευξη του στόχου της είσπραξης εσόδων.
Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ κατά το διάστημα 3 με 7 Οκτωβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.000 άτομα άνω των 18 ετών.
Τα αποτελέσματά της έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του Επιμελητηρίου προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας».
Η αναγκαιότητα υλοποίησης παρεμβάσεων για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος προκύπτει από τα δύο πάγια ερωτήματα που θέτει το ΕΒΕΑ στη δημοσκόπηση και αφορούν την αποτύπωση του δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών τόσο για την οικονομία όσο και για τους προσωπικούς τους προϋπολογισμού. Έτσι αναφορικά με τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 81% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί διαχρονικά. Αντιθέτως, μόλις το 9% των συμμετεχόντων διατηρούν αισιόδοξη στάση, ενώ το 10% επέλεξε να μην απαντήσει.
Διάταξη φοροδιαφυγής 
Στο δεύτερο από τα δυο αυτά ερωτήματα, που καταγράφει τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 83% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξο για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σημειώνοντας 7% πτώση από τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας, ενώ μόλις το 10% των συμμετεχόντων διατηρεί θετική στάση και το 7% απείχε.
«Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζουν ισομερώς ότι θέλουν τόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τη μείωση της φορολογίας, ενώ στον αντίποδα οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρουσιάζοντας τις απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η «πάταξη της φοροδιαφυγής» ή η «μείωση των φορολογικών συντελεστών». Παρόλο που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν μόνο μια εκ των δυο περιπτώσεων, οι απαντήσεις ήταν απολύτως μοιρασμένες σημειώνοντας ποσοστό 41% και στις δυο, ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 18%. Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει ότι οι πολίτες θεωρούν τόσο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής εξίσου σημαντικά και πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.
Αίσθηση προκαλεί η απάντηση των πολιτών σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια έσοδα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το 48%, δήλωσαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ μόλις το 22% αυτών απάντησε θετικά. Στο ερώτημα αυτό παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο άγγιξε το 30%.
«Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τη μάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνει ο κ. Μίχαλος, αναφορικά με το επόμενο εύρημα της έρευνας. Για την ακρίβεια, στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα τα οποία θα παρέχουν αναγνωρισμένα πτυχία και ισότιμα με τα αντίστοιχα των δημοσίων πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 49% απάντησε θετικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι άντρες μεταξύ 31 και 64 ετών τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης και κατοικούν εντός Αττικής. Επιπλέον, μόλις το 35% των συμμετεχόντων βρίσκεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ το 16% αυτών απείχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: