Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Φόρος έως και 60% για να νομιμοποιηθεί το «μαύρο» χρήμα

Φόρος έως και 60% για να νομιμοποιηθεί το «μαύρο» χρήμα

Φόρος έως και 60% για να νομιμοποιηθεί το «μαύρο» χρήμα
Μια ανάσα από την επίτευξη συμφωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την για πολλούς μήνες αναμενόμενη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.
Η ρύθμιση για την οποία μόλις προχθές ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή προς το οικονομικό επιτελείο να κατατεθεί άμεσα στη βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά, αποτελεί ένα ακόμη από τα εισπρακτικά μέτρα προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία στο πλαίσιο και της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κεφάλαια τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών καταβάλλοντας:
- 50% φόρο επί του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνεται εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο
- 55% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ξεκινήσει αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και
- 60% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί
Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι σε ποιο στάδιο θα θεωρείται ότι έλεγχος έχει ολοκληρωθεί. Αν δηλαδή η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής εναντίον του αποτελέσματος του αρχικού ελέγχου ή ακόμη και η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια θα θεωρούνται στάδια στα οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στο να περιληφθούν στη ρύθμιση και ελεγχόμενοι οι οποίοι έχουν ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή και έχουν καταβάλλει ήδη το 50% του ποσού που τους βεβαιώθηκε με τον αρχικό έλεγχο. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να καταβάλλουν ένα επιπλέον 5% ή 10% και η υπόθεσή τους θα κλείνει.
Πάντως, αυτήν την περίοδο μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε κρίσιμες λεπτομέρειες της ρύθμισης προκειμένου να έρθει το συντομότερο δυνατόν στη βουλή για ψήφιση.
Περιουσιολόγιο ενόψει
Η ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων συνδέεται με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την δημιουργία του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Οι φορολογούμενοι σε επόμενη φάση, δηλαδή όταν θα έχει εκπνεύσει η ρύθμισης της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν ηλεκτρονικά στην εφορία περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια τα οποία δεν γνωρίζει ήδη η εφορία (π.χ ακίνητα στο εξωτερικό, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κλπ). Από τη δημιουργία του περιουσιολογίου και μετά κάθε μεταβολή της περιουσία θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.
πηγή: Capital.gr

Φόρος 50%-60% στα αδήλωτα κεφάλαια που αποκαλύπτονται οικειοθελώς

Φόρος 50%-60% στα αδήλωτα κεφάλαια που αποκαλύπτονται οικειοθελώς
Φόρο έως 60% θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές της χώρας μας αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών. Αυτό προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, θα προβλέπει ότι:
1. Όσοι αποφασίσουν να αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματα τους στις Ελληνικές φορολογικές αρχές θα κληθούν να καταβάλουν επ’ αυτών φόρο με κλιμακωτούς συντελεστές από 50% έως και 60% ανάλογα με το πότε θα λάβουν την απόφαση. Ειδικότερα:
- Με συντελεστή 50% θα φορολογηθούν όσοι εμφανίσουν οικειοθελώς στη φορολογική διοίκηση το «μαύρο χρήμα» που έχουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό χωρίς να έχει ξεκινήσει γι’ αυτούς φορολογικός έλεγχος. Π.χ. φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα 1.000.000 ευρώ, θα μπορεί να τα «νομιμοποιήσει» καταβάλλοντας στην εφορία το ποσό των 500.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα διαδικασίες ελέγχου σε βάρος του.
- Με συντελεστή 55% θα φορολογηθούν τα κρυφά εισοδήματα όσων έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό, εφόσον έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου και έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος.
- Ο συντελεστής φόρου 60% θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου ο φορολογικός έλεγχος έχει προχωρήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής ή της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.
2. Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα συνοδεύεται από ακύρωση των ποινικών διώξεων για πράξεις φοροδιαφυγής. Επίσης εξετάζεται ειδική διάταξη νόμου η οποία θα διασφαλίζει ότι όποιος «αυτοκαταγγελθεί» στη φορολογική διοίκηση για αδήλωτα εισοδήματα, δεν θα βρίσκεται από την επόμενη ημέρα στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια πλήρους φορολογικού ελέγχου.
3. Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια. Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης για την ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους.
4. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε δόσεις.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχικά ζητούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φορολόγησης για τα αδήλωτα εισοδήματα που έφθαναν μέχρι και 120%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τούς επεσήμαναν όμως ότι με υψηλούς συντελεστές δεν πρόκειται κανείς να δηλώσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα η απώλεια για τα δημόσια ταμεία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι Θεσμοί φαίνεται πως πείστηκαν και συμφώνησαν στο σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση για τα αδήλωτα κεφάλαια.

Όσοι δεν αποφασίσουν να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματά τους, δηλαδή όσοι δεν «αυτοκαταγγελθούν», θα κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του «μαύρου» κεφαλαίου τους καθώς και με ποινικές διώξεις για αδικήματα φοροδιαφυγής σε βαθμό πλημμελήματος ή και κακουργήματος. Ορισμένες πηγές μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να παραληφθούν και άλλες λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

Στο φως και τα φυγαδευμένα κεφάλαια Ελλήνων στην Ελβετία

Ήδη η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπό τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς ο οποίος φαίνεται να συνδράμει τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης ώστε η Ελβετία να δώσει, ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους, στοιχεία αναφορικά με τους Έλληνες οι οποίοι έχουν ή είχαν στο παρελθόν καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας αυτής.
Η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών η οποία τίθεται σε εφαρμογή από το 2017 (με την αποστολή των πρώτων στοιχείων για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα το 2016) ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Η Ελβετία έχει υπογράψει τη συμφωνία η οποία συντονίστηκε από τον ΟΟΣΑ, παίρνοντας παράταση όμως για την πρώτη αποστολή στοιχείων το 2018 και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας, «αργά ή γρήγορα, οι Ελβετοί θα μας δώσουν όλα τα στοιχεία, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: