Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Μηδενίζει το πλεόνασμα η ΕΛΣΤΑΤ για το 2015

Μηδενίζει το πλεόνασμα η ΕΛΣΤΑΤ για το 2015

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 177,4% του ΑΕΠ ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί στο 176,9%.
elstat-anathewrisi-pros-to-xeirotero-gia-xreos-kai-elleimma
 
Προς το χειρότερο αναθεώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τις εκτιμήσεις της για την πορεία του χρέους αλλά και του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά τη διάρκεια του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 177,4% του ΑΕΠ ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί στο 176,9%. Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα του 2015 ως ποσοστό του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο -7,5% έναντι -7,2% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.
Οι αναθεωρήσεις στο έλλειμμα των ετών 2013 και 2015 καθώς και οι αναθεωρήσεις του χρέους για την τριετία 2013-2015 οφείλονται σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές αλλά και στην ταξινόμηση ειδικών συναλλαγών καθώς και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το πρωτογενές αποτέλεσμα που λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να προκύπτει αν εκπληρώνονται ή όχι οι στόχοι του μνημονίου.
Κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά, περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.
Μόνο η δαπάνη του 2015 για την ενίσχυση των τραπεζών, ανέρχεται στα 7,171 δις. ευρώ όταν το πρωτογενές έλλειμμα με βάση τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: