Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ Υφεση 0,5% το 2016 και ανάκαμψη 2% το 2017

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

Υφεση 0,5% το 2016 και ανάκαμψη 2% το 2017

Υφεση 0,5% το 2016 και ανάκαμψη 2% το 2017

Tης Μανταλένας Πίου
Yφεση για το 2016 αλλά με ηπιότερο ρυθμό, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του και ανάκαμψη της οικονομίας το 2017, χαμηλότερη όμως από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χθες. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ τονίζουν ότι η προσπάθεια για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο θα βαρύνει κυρίως τα φορολογούμενα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 0,3-0,5%, ενώ η ανάκαμψη για το 2017 τοποθετείται μεταξύ 1,5% και 2,0%. Η χαμηλότερη εκτίμηση για την ύφεση το 2016 οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο, που έδειξαν ότι η ύφεση ήταν μικρότερη απ' όσο είχε αρχικώς προβλεφθεί.
Η συνέχιση της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο του 2016 προήλθε από την περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-1,9%, ένατι -1,3% στο πρώτο τρίμηνο) και την επιδείνωση του ισοζυγίου του εξωτερικού τομέα λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών κατά 11,5% και της αποδυνάμωσης του ρυθμού υποχώρησης των εισαγωγών σε -7,1% από -11,9%.
Συνολικά για το 2016 το ΙΟΒΕ εκτιμά δεν θα αποτραπεί η μείωση των εξαγωγών, που θα διαμορφωθεί στο -5,5%, ενώ ο ρυθμός μείωσης των εισαγωγών θα συνεχίσει να εξασθενεί, περιοριζόμενος στο -1,5% με -2%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου.
Η ανεργία στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να υποχωρήσει λίγο κάτω από το 24% και ο αποπληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 1,1%.
Για το 2017 το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1%-1,5% κυρίως λόγω της μείωσης της ανεργίας. Ωστόσο τα νέα φορολογικά και άλλα μέτρα θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην περαιτέρω άνοδο, ενώ αυξάνει το ενδεχόμενο της μεταφοράς έδρας πολλών επιχειρήσεων στο εξωτερικό λόγω του ασφαλιστικού/φορολογικού. Από την άλλη πλευρά προβλέπεται αναθέρμανση των επενδύσεων, κατά 8%-10%, λόγω της εκκίνησης έργων σε ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις ? παραχωρήσεις, του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους (κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανία) και στην σταθερά υψηλή εξαγωγική ζήτηση σε ορισμένους μεταποιητικούς κλάδους.
Η περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η επιτάχυνση του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να συμβάλουν στη διεύρυνση των εξαγωγών (+5%), ταυτόχρονα όμως θα αυξηθεί η ζήτηση για εισαγωγές (+6%-7%). Η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί κοντά στο 22,5%, ενώ θα ανακοπεί ο αποπληθωρισμός, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, των έμμεσων φόρων και της τόνωσης της ζήτησης. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3%.
Στην τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην υποβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, καθώς σε πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη έπεσε στην 86η θέση, τρεις θέσεις χαμηλότερα από το 2015 και το 2010. Απέδωσε την επιδείνωση στο υψηλό επίπεδο διαφθοράς, στην έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιρειών και στη χαμηλή οικονομική ελευθερία που δημιουργούν ένα μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. «Στα έξι χρόνια της κρίσης δεν μπορέσαμε να απελευθερώσουμε αποτελεσματικά τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, να εξασφαλίσουμε την εντατική μεταφορά νέων τεχνολογιών και τη διοικητική επάρκεια... Αυτή η αδυναμία προσαρμογής έχει καταστήσει, με φωτεινές εξαιρέσεις, τις επιχειρήσεις μας ανίσχυρες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τα γνωστά συνεπακόλουθα», κατέληξε ο κ. Αθανασόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: